Opera: Saraydan Kız Kaçırma

Yıldız Sarayı
19-20-21 Temmuz 2010, Saat:21:30

Libretto
Gottlieb Stephanie

Şef
Naci Özgüç

Sahneye Koyan
Yekta Kara

Koro Şefi
Gökçen Koray

Işık
Metin Koçtürk


Belmonte
Andreas Scheidegger / Aykut Çınar

Osmin
Kenan Dağaşan / Sabri Karabudak

Konstanze
Eva Mei / Esra Çetiner

Blondchen
Nazlı Deniz Boran / Sirel Yakupoğlu

Pedrillo
Cenk Bıyık / Ari Edirne

Selim Paşa
Cahit Şaher

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu
Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası

Bu opera özel olarak Alman stili Singspiel şeklinde hazırlanmıştır.
Singspiel: Tiyatro piyesi estetiğiyle tasarlanmış bir konunun müziklendirilerek sahnelenmesi.















Wolfgang Amadeus Mozart (ortada) "singspiel" janrındaki Saraydan Kız Kaçırma operasının 1789'da Berlin'deki ilk temsilinde.


Eserin konusu Belmonte adlı bir İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi olan Konstanze'yi ve onun İngiliz hizmettarı Blonde'yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşanın Akdeniz kıyılarında bulunan sarayından veya yazlık köşkünden ve Paşa'nin harem bekçisi olan Osminin elinden kurtarmak için yaptığı girişimlerdir. 1782 yılında Mozart'ın kariyerinin doruk noktalarından birini yaşayıp Saraydan Kız Kaçırma ile müthiş bir başarıya ulaşmıştır.



Avusturya İmparatoru II. Josef İtalyan operalarının Viyana'da çok popüler olduğunu görerek bir kumpanyaya destek sağlayarak Almanca opera yazılıp oynanmasını teşvik etmiştir. Bu kumpanya daha çok Almanca'ya tercüme opera yapımları dolayısıyla biraz isim yapabildi; Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma operası ise Almanca yazılmış opera olarak bu sistemin tek büyük başarısı olmuştur. Sonunda 1783'te bu sistemin başarısız olduğu iddia edilerek bu opera kumpanyası kapatıldı.



Mozart çeşitli gelismeler dolayısıyla, iki ayda değil, toplam onbir ay içinde bu yeni operayı bitirebildi. "Saraydan Kız Kaçırma" operasının prömiyeri 16 Temmuz 1782'de Viyana, Burgtheaterda yapıldı. Opera, müthiş bir başarıya ulaşmıştır. Fakat bu başarı Mozart için hiç ekstra mali tatmin sağlamadı. Tiyatronun hasılatı 1200 florin olsa da Mozart'a eseri icin sabit ücret olarak takriben 450 florin ödendi. Bu hasilat Mozart'in eski işinden Salzburg'da aldığı gelirden üç misli daha fazla idi.




Burgtheater binası, Viyana


"Saraydan Kız Kaçırma" eserini ilk defa duyan Avusturya imparatoru II. Josef Mozart huzuruna çıktığı zaman İmparator Mozart'a şikayet olarak "Bu eser benim kulaklarıma çok ince gelmekte; çok sayıda nota bulunmakta" dediği ve Mozart'in ise "Bulunan nota sayısı, bu eser için gereken nota sayısı kadardır" yanıtını verdiği rivayet edilmektedir.

Yorumlar

  1. Geçen yıl aynı yerde izledik. İnanılmaz güzeldi. Mekanın canlılığı, oyuncuların muhteşem performansı sayesinde, adeta o anı o zamanda yaşıyorsunuz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder