Fazıl SAY "İstanbul Senfonisi" Yoyom TV'de

Fazıl SAY “İstanbul Senfonisi” Konseri ve  Türkiye'de Konser Yayıncılığında Bozulan Ezberler 




Müzik çevreleri tarafından büyük övgüyle karşılanan İstanbul Senfonisi Türkiye prömiyeri konserini izlemediyseniz ya da izleyip doyamadıysanız, yeniden düzenlenmiş kurgusuyla 25 Ocak Salı 21:30’da sadece YOYOM tv üyelerine özel bir gösterim yapılacak. Bu muhteşem konseri izlemek için YOYOM tv’ye ücretsiz üye olmanız yeterli.

Yılbaşının ilk gününe bir klasik müzik konseriyle girilmesi Türk televizyonlarında bir gelenek gibidir. Tek kanallı dönemde yayınlanan Berlin Flarmoni Orkestrası’nın konserleriyle yeni seneye belki de sene boyunca ihmal ettiğimiz bir müzik türüyle klasik batı müziğiyle merhaba derdik…

Özel kanalların açılmasıyla “yılbaşı konseri” başka kanallara taşındı. Ancak bu seneki yayında bir değişiklik herkesin gözüne çarptı. Bunca senedir “ilk defa” bir Türk bestecinin eserinin orkestra tarafından icrası verildi televizyonda. Bu besteci artık ünü ülke sınırlarını aşmış Fazıl Say ve eseriyse şehirlerin şehri İstanbul için bestelenmiş ilk senfoni “İstanbul Senfonisi”ydi.

Gerçek İstanbul’un hayallerindeki, geçmişteki İstanbul olduğunu söyleyen Say’ın, eseri Nostalji, Tarikat, Sultan Ahmet Camii, Hoş Giyimli Genç Kızlar Adalar Vapuru’nda, Haydarpaşa Garı’ndan Anadolu’ya Gidenler Üzerine, Alem Gecesi ve Final olarak 7 bölümden oluşuyor.

Tabi senelerdir izlediğimiz orkestra konserlerinin görsel kalitesinde, izleyenin konser salonundaymış gibi hissetmesini sağlayacak bir konser kaydı gerekliydi. Böylece ülkemizde pek ciddiye alınmayan konser prodüksiyonu ve yönetmenliği adına da “bir ilk” gerçekleşti.

Yoyo Prodüksiyon tarafından, HD formatinda, 22 açıdan çekilen konserin kaydı esnasında eser partisyonlarini takip ederek kameramanlarini yönlendirdi. Bu şekilde kamera hareketlerinin eserin müzikal cümleleriyle senkronizasyonu sağlandı ve  konser müzikal bir hikaye anlatımı gözetilerek kurgulandı.

Yoyom TV


Yorumlar