Aksanat - Şubat 2011 / Barok Müzik Günleri

Barok Müzik Günleri
17 Şubat 2011, 14:00
Friederike Heumann, viola da gamba

Friederike Heumann, Victor Torres, Mar­a Cristina Kiehr, Andreas Scholl ve Furio Zanasi gibi günümüzün en saygın şarkıcı ve müzisyenleriyle çalışmalar gerçekleştirdi.

Topluluğu Stylus Phantasticus ile birlikte kaydettiği albümlerden, bas Victor Torres ile 2002 yılında ALPHA firmasından çıkan Alman besteci Philipp Heinrich Erlebach 'ın arya ve trio sonatlarından oluşan "Zeichen im Himmel" ile uluslararası çerçevede değerli eleştiriler ve pek çok ödüle layık görüldü.  Aynı firmadan 2004'te çıkan Dietrich Buxtehude'nin oda müziklerinden oluşan "Ciaccona: il mondo che gira" ve Carpe Diem firmasından çıkan Hille Perl ile iki lyra-viol repertuarından oluşan "Why not here" adlı albümleriyle erken dönem müzisyenleri arasında haklı bir ün elde etti.
Piyanoforte'de Dirk Börner ve çello'da gateano Nasillo ile birlikte 2005 yılında Alpha firmasından çıkan C.Ph.E. Bach'ın viola da gamba sonatlarından oluşan "Solo a viola di gamba col basso" albümüyle adından söz ettiren Friederike Heumann, kurucusu olduğu Le Nuove Musiche topluluğuyla Rovereto'daki Uluslararası Premio Bonporti Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü.
Etkinlik Ücretsizdir.





Barok Müzik Günleri
18 Şubat, 20:00
Friederike Heumann, viola da gamba

Viyola da gamba'nın günümüzdeki en büyük temsilcilerinden Friederike Heumann, Avrupa'da ilgiyle izlenen renkli repertuarıyla Akbank Sanat'ta!

Ünlü müzik okulu Schola Cantorum Basiliensis'te Jordi Savall ve Paolo Pandolfo gibi günümüzün iki büyük viyol üstadıyla viyola da gamba çalışan Friederike Heumann erken dönem müzik icracılığı bölümünden solist diplomasıyla müzik eğitimini tamamladı.   Sonrasında birkaç yıl yaşamını sürdürdüğü Paris'te, Cité Internationale des Arts'tan bursa hak kazandı.  Solist olarak Avrupa, İsrail, Kanada, Brezilya ve Birleşik Devletler'de sahne alan sanatçı ayrıca Concerto Vocale (René Jacobs), Hesperion XXI ve Le Concert des Nations (Jordi Savall), Les Arts Florissants (William Christie), Lucerne Festival Orkestrası (Claudio Abbado), Montréal Senfoni Orkestrası, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (Kent Nagano), Bayerische Staatsoper (Ivor Bolton) ve Balthasar-Neumann-Ensemble gibi en önemli topluluk ve orkestralarla birlikte konserler verdi.
Kendi topluluğu Stylus Phantasticus ile birlikte Avrupa'daki saygın birçok festivalde 17.yüzyıl müzik repertuarı üzerine oluşturdukları konserler verdi.
Program: William Corkine, Carl Friedrich Abel, Johann Sebastian Bach






Barok Müzik Günleri
23 Şubat, 20:00
Les Musiciens de Saint-Julien

"Barok müziğin cazibesi, karşı konulmaz canlılığından ileri gelir... Aynen Les Musiciens de Saint-Julien çaldığında olduğu gibi." Jean-Paul Combet
Uluslararası birçok festivalde yer alan Les Musiciens de Saint-Julien, Lully, Charpentier, Bach ve Telemann gibi bestecilerin önemli eserlerinin yanısıra, Saray havaları (Et la fleur vole), erken dönem İskoç müziği gibi az bilinen repertuara da yönelmiştir. Ayrıca, Marie-Genevieve Massé yönetimindeki L’Eventail isimli Barok dans topluluğunun Métamorphose isimli performanslarına, Vincent Tavernier yönetimindeki Les Malins Plaisir Topluluğu’nun, Lully’nin müziği eşliğindeki Moliere’in Monsieur de Pourceaugnac tiyatro performanslarına eşlik etmektedir.
Les Musiciens de Saint-Julien, Avrupa ve Amerika’da, Salle Cortot(Paris), the Osterfestival Tirol, La Maison Française (Washington), the Ciclo de Musica Antigua (Mexico City), gibi önemli salonlarda ve festivallerde çalmıştır.
François Lazarevitch ve Les Musiciens de Saint-Julien’in, “Fransa’da Gaydanın 1000 Yılı” başlıklı 7 CD’den oluşan bir kaydı Alpha Firması’nca piyasaya sürülmüştür. Bu serinin “”Et la fleur vole” başlıklı ve 1600’lü yıllara ait saray havaları ve dans müziklerinden oluşan 5. CD’si prestijli Diapason d’or ödülüne layık görülmüştür.
Program: Maurice Ravel, Frédéric Chopin, Edmond Lemaigre, Emmanuel Chabrier, Julien Tiersot, Augusta Holm¨s , Georges Bizet, Maurice Emmanuel, Franz Liszt , Joseph Canteloube, Pauline Viardot
Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile





24 Şubat 2011, 14:00

Masterclass
Hopkinson Smith,
barok gitar

"Hopkinson Smith hiç süphesiz günümüzün en iyi lavtacısı" San Francisco Chronicle
Lavta, Vihuela, Barok gitar gibi erken dönem enstrümanların günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Hopkinson Smith, Akbank Sanat sahnesinde.
Bugüne kadar kaydettiği birçok albümüyle aralarında Diapason D'Or, Choc du Monde de la Musique, Grand Prix Du Disque gibi dünyanın en prestijli müzik ödüllerini kazanan Smith,  gerçekleştireceği atölye çalışması ile dinleyenleriyle buluşuyor olucak.
Doğu ve batı Avrupa'da ustalık sınıfları gerçekleştirmesinin yanı sıra Kuzey ve Güney Amerika'dan Japonya'ya dünyanın birçok farklı coğrafyasında konser vermekte olan Smith, hayatını sürdürdüğü İsviçre'nin Basel kentindeki Schola Cantrum Basiliensis'de öğretmenlik görevini de sürdürmektedir.





Barok Müzik Günleri
25 Şubat 2011, 20:00
Hopkinson Smith, barok gitar

"Hopkinson Smith lavta'nın en mükemmel şairidir" Gramophone, Londo

1946’da New York’da dünyaya gelen Smith 1972’de Harvard’dan onur derecesi ile mezun oldu. Ertesi yıl Avrupa’ya giden sanatçı Emilio Pujol ile Katalonya’da, Eugon Dombois ile İsviçre’de eğitimine devam etti.  İlerleyen yıllarda aralarında Hesperion XX gibi erken dönem oda müziği topluluklarınında olduğu sayısız projede yer aldı. 1980’lerin ortasından bugüne neredeyse tamamen solo repertuarını geliştirmeye yönelen sanatçı erken dönem telli enstrümanları ile Astrée için yapmış olduğu kayıtlarla önemli ödüller kazandı. Bu kayıtlarda fidel ve barok gitara İspanyol müziğinde yer veren Smith, Barok ve Rönesans dönemlerinden Fransız lavta müziğine yer vermesinin yanı sıra 17. yüzyıl İtalyan ve Alman yüksek dönem barok müziğinden de eserlere yer verdi.
2000 yılında yayınlanan Bach’ın solo keman için Sonat ve Partita’larının lavta için düzenlemelerini içeren albümü tüm dünyada eleştirmenler ve müzik dergileri tarafından övgüyle karşılandı. İngilizlerin prestijli müzik dergisi  Gramophone, Smith’in bu kayıdını “bu eserlerin şimdiye kadar herhangi bir enstrümanda yapılmış en iyi yorumu” olarak nitelendirir. Kısa süre önce Pierre Attaingnant tarafından yayınlanmış olan Rönesans müziğinin lavta için yazılmış örnekleri içeren albümü ile Diapason D’Or ödülünü kazandı. Le Monde  albümü  “mükemmel” olarak değerlendirdi. Sanatçının  2005 yılının başlarında yayınlanmış olan John Dowland albümü kendisine birkez daha Diapason D’Or ödülünü getirdi.
Program: Gaspar Sanz, Francisco Guerau ve Antonio de Santa Cruz.








Yorumlar