AİMA 2011 - "Piyano, Viyola ve Viyolonsel Masterclassları"


"Bu yaz İstanbul dışında neler oluyor?"
Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi


1-8 Eylül 2011

"Piyano Masterclass"
"İdil Biret'le Franz Liszt yorumlamak"
 İstenilen Seviye:

Katılımcıların en az konservatuvar düzeyinde ve Franz Liszt repertuvarına hakim olmaları istenmektedir.

Gerekli Belgeler:   
Başvuru Formu
Referans Mektubu
Ayrıntılı Özgeçmiş
Güncel Repertuar

İdil Biret
İdil Biret, 1986 yılında, Beethoven’ın dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan uyarlamalarını, art arda 3 konserde seslendirdi.

1992 yılında Chopin’in tüm eserlerini içerin 15 CD’lik bir seriyi Naxos firmasıyla kayda aldı.
Bu kayıt 1995 yılında Varşova’da gerçekleştirilen “Chopin Diskleri Büyük Ödülü” çerçevesinde, İdil Biret’e jüri özel ödülünü kazandırdı.

Sanatçı daha sonra Brahms (1997, 12 CD) ve Rachmaninoff’un (2000, 10 CD) tüm piyano yapıtlarını külliyat halinde kaydederek romantik piyano edebiyatı literatürüne kendi damgasını vurdu. 1995 yılında Boulez’in 3 piyano sonatı için yaptığı kayıt Paris’te her yıl düzenlenen “Altın Diyapazon” ödülünü kazandı ve “Le Monde” gazetesi bu diski yılın en iyi kaydı seçti.

1997’de Brahms’ın ölümünün yüzüncü yılı nedeniyle, bestecinin piyano eserlerinin tamamını Almanya’da 5 resitalde icra etti. Ayrıca bir konserde Brahms’ın iki konçertosunu birden çalarak bunu yapabilmiş çok az sayıda piyanistin arasına girdi. 1998 yılında, Beethoven’in 5 piyano konçertosunu 3 günlük konser dizisinde art arda seslendirdi. Biret, ayrıca 7 günlük bir konser dizisinde Beethoven'in tüm piyano sonatlarını art arda çaldı. Şu anda bu sonatları kaydetmekte olan piyanist, bu projesiyle dünyada Beethoven’in piyano için yazdığı sonat, konçerto ve senfoni uyarlamalarının tamamını seslendiren tek piyanist unvanına erişmektedir.

Sanatçı 2002 yılında da György Ligeti’nin piyano etüdlerinin kaydını yaptı. Olağanüstü bir hafıza, mükemmel bir teknik ve yorumlama gücüne sahip olarak nitelendirilen Biret dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti unvanını taşımakta. Sanatçı şu anda Brahms’ın senfonilerinin piyano uyarlamalarını yazmakta. Kendi etüdlerini de bestelemiş olan ve bir süre sonra gün ışığına çıkartacağını söyleyen Biret, 70’i aşkın LP/CD’si ve bunların 2 milyon’a yakın satış rakamıyla klasik müzik dünyasının en çok sevilen ve aranan yorumcularından biri.




13-20 Eylül 2011

"Viyola ve Viyolonsel Masterclass"
Kontenjan:  
Viyola: Aktif katılım 10 kişi
Pasif Katılım 5 kişi
Viyolonsel:Aktif katılım 10 kişi
Pasif Katılım 5 kişi

İstenilen Seviye:
Katılımcıların en az klasik dönem ve 19. yüzyıl viyola ve viyolonsel repertuvarına hakim olmaları gerekmektedir.

Gerekli Belgeler:   
Başvuru Formu
Referans Mektubu
Ayrıntılı Özgeçmiş
Güncel Repertuar

Ruşen Güneş (viyola) 
2008 Ekim ayından beri İzmir Yaşar Üniversitesinde öğretim görevlisi olan sanatçımız Beypazarı’nda doğmuş Ankara Devlet Konservatuarında Necdet Remzi Atak ile Londra Kraliyet Kolejinde Frederick Riddle ve USA, Indiana Üniversitesinde William Primrose ile çalışmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın sınav ile atanan ilk solo viyolacısı olan RG bu görevi sırasında Walton, Hindemith, Bartok gibi bestecilerin viyola konçertolarını ülkemizde ilk kez seslendirmiştir. Türk bestecileri ile devamlı temasta olan sanatçı Necil Kâzım Akses, Ahmet Adnan Saygun, Cengiz Tanç, Yalçın Tura’nın konçertolarını defalarca çalmış ve Saygun konçertonun Londra Filarmoni ile CD’sini yapmıştır. Ayrıca Borusan için yaptığı şayisiz Türk bestecileri ve viyola adli konserlerde de Usmanbaş, Özdil, Altınel ve Özkalfayan gibi ve diğer birçok bestecimizin eserlerini yorumlamış ve tanıtmıştır.
Askerliğini yaptıktan sonra 1971 de İngiltere’ye göçen sanatçı İngiliz Oda Orkestrasında 4 yıl solo viyolacılık yaptıktan sonra 1979-1987 arası Londra Filarmonide ve 1988-2000 arası ayni görevi BBC Senfoni Orkestrası’nda sürdürmüştür.
15 yıl Londra Yaylı Dörtlüsünde çalan RG bu grupla İdil Biret ile C Franck piyano beşlisi ve Mahler piyano dörtlüsü ve gitarcı John Williams ile Boccherini beşlilerin kayıtlarında yer almıştır.
Saygun Viyola Konçertosu, Suna Kan ile Mozart Senfoni Konçertant ve Mozart Keman –Viyola düetleri, Hindemith Matem Müziği, Teleman Viyola Konçertosu, Viyola ve Şiir, İdil Biret ile Berlioz Harold in Italy, Türk Bestecileri ve Viyola kaydettiği CD’ler arasındadır.



Peter Bruns (viyolonsel)
Peter Bruns Berlin’de doğdu. Berlin, Hanns Eisler Müzik Yüksek Okulu’nda Prof. Peter Vogler ile viyolonsel çalıştı. Heinrich Schiff ve Siegfried Palm gibi büyük viyolonsel ustalarıyla uzmanlık kurslarını tamamladıktan sonra 22 yaşında Berlin Senfoni Orkestrası’nın viyolonsel grup şefliğine atandı. Üç yıl sonra da Dresden Staatskapelle gibi çok önemli bir orkestranın viyolonsel grup şefliğine getirildi. 1989-1992 yılları arasında Bayreuth Festival Orkestrasının birinci solo viyolonselisti idi.
Peter Bruns 1998 yılında Dresden Staatskapelle Orkestrasındaki pozisyonunu bırakıp, çok prestijli bir müzik okulu olan Dresden Müzik Yüksek Okulu Viyolonsel Profesörlügüne getirildi.
Prof. Bruns, solist ve oda müziği sanatçısı olarak Avrupa, Asya, Güney ve Kuzey Amerika ülkeleri ile İsrail’de Giuseppe Sinopoli, Eliahu Inbal, Hans Vonk, Manuel Fischer-Dieskau, Arvid Janssons gibi önemli orkestra şefleriyle; Leipzig Gewandhaus, Berlin Konzerthaus, Milano La Salle Verdi, Berlin Filarmoni, Viyana Konzerthaus, Paris Les Halles, Tokyo Metropolitan Sanat Mekânı Salonu, Londra Wigmore Hall, New York Carnegie Hall ve Weill Hall gibi konser salonlarında sayısız konserler verdi.
1993 yılından bu yana Saksonya’daki Moritzburg Satosu Oda Müziği Festivalinin sanat yönetmenliğini yapan Prof. Bruns, her yaz Heinrich Schiff, Alban Berg Dörtlüsü, Charles Neidich, Scott St. John, Lara St. John gibi pek çok dünyaca ünlü müzisyenle işbirliği yapmakta.
Harmonia Mundi, Berlin Classics ve özellikle Opus 111 firmaları için kaydettiği CD’lerle uluslararası ün kazanan sanatçı, son olarak J.S. Bach’in solo viyolonsel için 6 Suite’inin CD kaydıinı yaptı. Amerika’da çıkan Early Music Review adlı dergide "Bu yılın, hatta belki de son on yılın en iyi CD’si ve yeni bir Casals ile karşi karşıyayız..." deniyor.
Prof. Bruns, gerçekten de Venedikli çalgı yapımcısı Carlo Tononi’nin vaktiyle Pablo Casals’a ait olan 1730 yapımı viyolonselini çalıyor.
www.peterbruns.de




Yorumlar