Orkestra'Sion & Ayşegül Sarıca


2011-2012 sezonunu Orkestra’Sion ile açıyoruz!

Ayşegül Sarıca’nın Mozart, 23 numaralı La Majör Piyano Konçertosu çalacağı konserde, şef  Orçun Orçunsel.

29 Eylül 2011, 19:30
Notre Dame De Sion Fransız Lisesi





KONSER: Orkestra'Sion & Ayşegül Sarıca (Program notları)
Ayşegül Sarıca (1935, İstanbul) Piyanist - Devlet Sanatçısı

Ayşegül Sarıca, piyano öğrenimine İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda Ferdi Statzer ile başladı. Okulu bitirdikten sonra 1951'de Paris'e giden Sarıca, Paris Ulusal Konservatuvarı'nda Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı.

Paris Konservatuvarını 1953'te birincilik ödülüyle bitirdi. Daha sonra Marguerite Long ile çalışan sanatçı, 1959'da M. Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'nda "Paris Kenti Ödülü'nü aldı.

Ayşegül Sarıca'nın konser verdiği ülkeler arasında İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Sovyetler Birliği, Macaristan, Çekoslovakya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Avustralya'yı vardır.

Piyanist, 1968'den itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solistliğini yaptı.

Ayşegül Sarıca, 1971'de Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırıldı. 1974'de Fransa Kültür Bakanlığı tarafından kendisine "Chevalier de I'Ordre deş Arts et deş Lettres" madalyası verildi.

Orçun Orçunsel
Istanbul'da doğdu. 4 yaşında İstanbul Üniversitesine girerek 2 yıl öğrenim gördü, 2004 yılında Mimar Sinan G.S.Üniversitesi piyano bölümünden mezun oldu. Ertesi yıl Prof. Gürer Aykal ile orkestra şefliği üzerine çalıştı. Kompozisyon çalışmalarının yanı sıra yaptığı orkestra ve oda müziği düzenlemeleriyle dikkat çekti. Orçun Orçunsel, 2008 yılından bu yana kendi kurmuş olduğu Orkestra'Sion'un daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.




PROGRAM

Johann Sebastian Bach (1685-1750) : Toccata & Fuga re minör BWV 565

Tuşlu çalgılarda Latince "dokunmak" anlamını taşıyan sözcükten türetilen toccata başlığı, "dokunmak için parça" anlamını taşır ve Latince "kaçmak"tan türetilmiş füg'den önce bir giriş biçimi oluşturur. 1703-1707 yılları arasında yazılan toccaata ve füg, bestecinin en tanınmış yapıtlarındandır. Orjinali kilise orgu için yazılmış olan eser, Orçun Orçunsel tarafından yapılan orkestra düzenlemesi ile sunulacaktır. (Süre: 9 dakika)


Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) : Piyano Konçertosu KV.488 No.23 La Majör  

§  Allegro
§  Adagio
§  Allegro assai

1786 yılında tamamlandığı sanılan eser, parlak tınısı ve zarif dokusuyla, bestecinin konçertoları arasında özel bir yere sahiptir. İlk seslendirilişi, "Figaro'nun düğünü"  operasıyla aynı dönemlerde yapılan eserin ikinci bölümü olan Adagio, müzik tarihinin en dokunaklı satırlarını içerir. (Süre: 28 dakika)


Ludwig van Beethoven (1770-1827) : Senfoni No.7 La Majör op. 92

§  Poco sostenuto – Vivace
§  Allegretto
§  Presto
§  Allegro con brio

Beethoven'ın işitme duyusunu neredeyse tamamen yitirmiş olarak 1812-13 yıllarında yazdığı eser, bestecinin dokuz senfonisinden yedincisidir. Eserin ikinci bölümü olan Allegretto, ilk seslendirilişinden bu yana çok beğenilmiş ve zaman içinde Beethoven'in en tanınmış eserleri arasında yerini almıştır.
Eserin Viyana'daki ilk seslendirilişinde orkestrayı bestecinin kendisi yönetmiş, bu özel konser için Louis Spohr, Johann Nepomuk Hummel, Giacomo Meyerbeer, Antonio Salieri, Anton Romberg ve italyan kontrabasçı Domenico Dragonetti gibi dönemin en ünlü virtuözleri orkestrada yer almıştır. Bestecinin en parlak senfonilerinden biridir. (Süre: 37 dakika)

“Program Notları”
Yazan: Orçun Orçunsel


Yorumlar