Borusan Müzik Evi - Aralık 2011

2 aralık Cuma,20.00
Esra Berkman, kanun
Nazlı Işıldak, piyano

Esra Berkman ve Nazlı Işıldak’ın 2008 yılında kurduğu kanun ve piyano ikilisi, bu iki çalgının ilham verici tınılarını büyüleyici bir uyum içinde sunuyor. İkili, 2011 Mart’ında çağdaş Türk besteciler Tolga Zafer Özdemir’in “Ex Orient Lux”, Enis Gümüş’ün “Başına Bağlamış Astar’dan” ve 2011 Mayıs’ında Uğraş Durmuş’un “At the Golden Horn No.2” adlı kanun ve piyano ikilisi için besteledikleri yapıtların ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Borusan Müzik Evi müzikseverlere bu yapıtları tekrar dinleme imkânını sunuyor. Ünlü Ermeni bestecilerin yapıtlarından bir seçki, Chopin ve Grieg yapıtları ve Ukrayna halk ezgilerini kanun-piyano uyarlamaları geceye renk katacak.

  


10 Aralık cumartesi, 20.00
Metamorphosis
Sedef Erçetin Atala, viyolonsel
Maria Papatetropoulou, piyano

Çellist Sedef Erçetin Atala ve piyanist Maria Papapetropoulou, Ege’nin karşılıklı iki yakasından doğan dostluklarının göstergesi olarak klasik ve çağdaş bestecilerin tanınmış eserlerini bir araya getirerek romantik bir atmosfer yaratıyor. “Metamorphosis” yani dönüşüm olarak adlandırdıkları bu oluşumla, 19. yüzyıl Almanya’sından yüzyıl sonlarının Fransa’sına, 20. yüzyıl başından sonuna dek Rusya’dan Arjantin’e, Yunanistan’dan Türkiye’ye, her yeri serüvenlerine katarak kendilerine özgün bir repertuar oluşturuyorlar. İkili, bu yıl Borusan Müzik Evi’nde Nixos Xanthoulis’in kendileri için yazdığı “Rendez-vous avec une inconnue” adlı yapıtı ve Sedef Erçetin Atala’nın bestesi ile aynı adı taşıyan Metomorphosisadlı albümlerinden parçalar seslendirecek. Metomorphosis, Atala’nın deyişi ile Türkiye ile Yunanistan arasındaki tüm dostlukların tarihi niteliğinde.




15 Aralık Perşembe, 20.00
Şirin Pancaroğlu, arp
Elif Yurdakul, flüt

Şirin Pancaroğlu ve Elif Yurdakul arp ve flüt ikilisinin zamanla sınırlandırılamayacak repertuarından seçkin parçalar ile Borusan Müzik Evi’nde... Binyıllardır olağanüstü sesiyle dünyanın farklı coğrafyalarında insanları büyüleyen iki çalgı, arp ve flüt, tarihsel serüvenlerinin ilginçliği ve tınılarının verdiği huzur sayesinde günümüz müzik sahnelerinin de şüphesiz vazgeçilmezleri arasında. Türkiye’nin genç kuşak bestecileri ile, dünyadan ve Türkiye’den geleneksel ezgilerle ve arp repertuarının seçkin yapıtlarıyla görüş alanını sürekli genişleten ve sahne performansına canlılık katan Şirin Pancaroğlu, efsanelere konu olan çalgısı arpı çoğul kimlikli bir çalgı olarak tanımlıyor. Elif Yurdakul ise en az arp kadar serüvenli bir geçmişi olan flüt ile bu müzikal tabloyu tamamlıyor.





21 Aralık Çarşamba, 20.00
Koral İstanbul
Gülsen Yavuzkal, koro şefi
Ludmilla Ilinykh, piyano

İstanbul’un kültürel dokusuna dört dörtlük bir uyum sağlamış olan Koral İstanbul, farklı uluslar, dinler ve ses renklerini tek nefes haline getiriyor. Bugüne dek İstanbul’un tarihi ve kültürel önem taşıyan mekânlarında konser vermeye özen gösteren topluluk, bu kez Borusan Müzik Evi’nde Noel şarkıları, halk ezgileri, spiritüel ezgiler ve popüler eserlerinden oluşan repertuarları ile çok özel bir performans sunacak.




23 Aralık Cuma, 20.00
Elif Şahin, piyano
Szymon Chojnacki, bas

Türkiye’nin Avrupa’daki gurur kaynaklarından Elif Şahin ve Stuttgart Operası’nın yıldızlarından bas Szymon Chojnacki, edebiyat ve müzik buluşmasının eşsiz ürünleri olan Lied’lerle bir araya geliyor. Avrupa’nın pek çok sahnesinde verdiği resitallerin yanı sıra, Stuttgart Müzik Yüksek Okulu’nun Lied Bölümü’nde öğretim üyeliği de yapan Şahin, kariyerini konçerto veya oda müziği yorumculuğu yerine Lied üzerine yoğunlaştırarak çoğu piyanistten ayrılıyor. Müzik Evi’ndeki konserlerinde,Lied türünün ilk temsilcilerinden Franz Schubert ile besteciliğine farklı türlerde yapıtlarla her gün yeni bir soluk getiren Fazıl Say arasında bir köprü kuruyor. Say’ın “Dört Şarkı”sı İstanbul’da ilk kez seslendirilecek

F. SCHUBERT: Seçme Şarkılar
F. SAY: Dört Şarkı, Op. 37, (Şiirler: Hikmet, Bachmann, Uyar, Rilke)


Yorumlar