Zehra Yıldız Gecesi

Zehra Yıldız Gecesi



18 Aralık 2011 20:00
Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul

19 Aralık 2011 20:00
Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, İstanbul


Dünya Sahnelerindeki Sanatçımız, Soprano Zehra Yıdız Anısına İstanbul’da Buluşuyor

Türk operasının gözbebeği, İstanbul operasının kıvancı soprano Zehra Yıldız, 12 Aralık 1997’de Heidelberg Operası’nda temsil sonrası geçirdiği beyin kanamasıyla aramızdan ayrılmıştı. O hafta Almanya’nın iki ayrı operaevinde “Salome” ve “Fidelio” temsillerinde başkadın rolündeydi. Istanbullular ise onu son kez Tosca temsiliyle belleklerinde korudular.

“Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı” her yıl olduğu gibi Zehra’yı yine New York Metropolitan, La Scala, San Francisco, Cenevre, Bologna, Nürnberg, Düsseldorf, Karlsruhe, Magdeburg ve Freiburg operası gibi dünyanın önde gelen sahnelerinde alkışlanan; katıldıkları uluslararası opera yarışmalarında ülkemize pek çok kez birincilik ödülleri kazandıran genç sanatçılarımızla ve sevgili izleyicileriyle anacak.

Zehra’nın konukları bu kez bas bariton Burak Bilgili, soprano Hale Yener, tenor Murat Karahan, bariton Kartal Karagedik ve Leyla Gencer Şan Yarışması’nda derece alarak opera dünyasının dikkatlerini çeken mezzo soprano Anna Lapkovskaja. Zehra’nın solistlerine birçok eserde kendisiyle çalışmış olan piyanist Sergei Gavrilov eşlik edecek. Ve bu kez Zehra, Gavrilov ile yorumladığı II. Mehmet Operasın’dan Anna’nın aryasıyla barkovizyondan izleyicilerine seslenecek.

Ölümünün hemen ardından eşi, İDOB sanatçısı tenor Süha Yıldız öncülüğünde kurulan Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı, Zehra Yıldız’ın adını ve sanatını genç yeteneklerin başarılarında yaşatabilmek; opera, bale, çok sesli müzik ve benzeri işitsel görsel sanatların yurt içinde ve dışında tanıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını desteklemek amacını güdüyor.




Yorumlar