Maria Maksakova

77 yıl önce
Atatürk’ün karşısında,

77 yıl sonra
Cemal Reşit Rey’de!


Rusya’nın önde gelen müzisyen ailesi Maksakovaların son varisi, Rusya’nın en eski operası Marinski’nin yıldızı, Birleşik Rusya Partisi Dağıstan Milletvekili mezzosoprano Maria Maksakova 28 Şubat’ta CRR Konser Salonu’nda bir konser verecek. Konseri, şef İslam Manafov yönetecek. Maria Maksakova’nın seslendireceği Carmen Operası’ndan “Habenera” prelüdünü, aynı adı taşıyan anneannesi 77 yıl önce Atatürk’ün karşısında seslendirmişti.

Anneannesi 77 yıl önce Atatürk’ün karşısında söyledi! 
Maria Maksakova’nın ismini taşıdığı anneannesi Bolşoy Operası’nın primadonnası olarak tanınıyordu. Anneanne Maria Maksakova 1935 yılında Bolşoy’dan bir grup sanatçı ile birlikte, Atatürk tarafından Türkiye’ye davet edilir. Sanatçıların arasında o zaman henüz 26 yaşında olan ünlü besteci Dimitri Şostakoviç’te ve 20. Yüzyılın en önemli keman virtüözlerinden Fyodoroviç Oystrah da bulunuyordu. 12 Nisan ve 17 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de kalan topluluk Ankara, İzmir ve İstanbul’da turne yapar.
Ankara’daki gösterimlerin bitimde Atatürk konukları onuruna balo düzenler. Sanatçılara üzerinde kendi resimleri ve Atatürk’ün imzası olan altın tabaklar hediye eder.
Mezzosoprano Maria Maksakova konserde Fransız besteci Georges Bizet’in Carmen Operası’ndan “Habenera” prelüdünü seslendirir. Anneanne Maksakova’yı Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün yanı sıra Başbakan İsmet İnönü, bakanlar, milletvekilleri ve seçkin bir davetli topluluğu dinlemişti.
77 yıllık aradan sonra 28 Şubat akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir şan konseri verecek olan torun Maria Maksakova “Habenera” prelüdünün yanı sıra Mozart, Rossini, Şostakoviç’in bestelerini ve Rus Romanslarını seslendirecek.




Mezzosoprano, sinema oyuncusu, milletvekili, sunucu!
Maria Maksakova’nın çocukluğu Moskova’nın Snegire köyünde ve Bolşoy Tiyatrosu’nun daçalarında geçti. Annesi Ludmila ve anneannesi Maria Maksakova Bolşoy Operası solist sanatçılarındandı. Maria anneannesi, annesi ve kendisi kalıtımsal olarak mezzosopranodur.
Maria müzik eğitimine 3 yaşında Moskova Konservatuvarı’na bağlı Merkez Müzik Okulu Piyano Bölümü’nde başladı. 15 yaşında Rusya Gnesin Müzik Akademisi’ne girdi. Ardından İtalya ve İngiltere’de de müzik akademilerinde eğitim aldı. Rossini’nin “Sevil Berberi” operasındaki Rosina rolündeki başarısıyla 2000 yılında Moskova Opera Festivali’nde büyük ödülü kazandı. Maksakova, 2011’de St Petersburg’taki dünyaca ünlü Mariinskiy Operası’nda pek çok ünlü yapıtlarda solist olarak olağanüstü gösterimler sergiledi.
Maria Maksakova geçtiğimiz Aralık ayında Birleşik Rusya Partisi’nden Dağıstan Milletvekili seçildi. Sanatçı politik kimliğiyle Rusya’nın dış ilişkilerine renkli ve nitelikli boyutlar kazandırdı. Sanatçı, Rusya Devlet Başkanı Medvedeva’nın himayesinde İtalya’da gerçekleşen Rus Haftası’nda konser verdi.
Sinema alanında da çalışmaları bulunan Maksakova, ünlü Rus yönetmen Nikita Mihalkov’un yönettiği “Sibirya Berberi” isimli filmde rol aldı. Sanatçı ayrıca Rus Kültür Kanalı’nda sunuculukta yapıyor.


Yorumlar