Dolmabahçe Sarayı’nda Klasik Müzik Konseri


Osmanlı saray kültürünün 19. yüzyıldaki en önemli unsurlarından olan Klasik Müzik, Dr. Evren Kutlay’ın, dönemin padişahlarının batı müziği formunda besteledikleri eserlerini de icra edeceği konserle yeniden Dolmabahçe Sarayı’nda ses buluyor. Yıllardır gerçekleştirdiği “Saray Konserleri” ile Osmanlı Sarayı’nın kültürel başyapıtları olan Klasik Türk musikisi eserlerini ilgilisi ile buluşturan Milli Saraylar, şimdi de saraydaki kültürel çeşitliliğin de bir tezahürü olan klasik müzik konseri ile kültür sanat çalışmalarına devam ediyor.
Çalışmalarını konser ve yayın bağlamında paralel başlıklarda sürdüren Evren Kutlay, düzenli verdiği solo ve oda müziği konserlerinin yanı sıra araştırma çalışmalarını da “Osmanlı’da Batı Müziği” alanında sürdürmektedir.  Kutlay’ın bu alandaki ulusal ve uluslararası hakemli dergilerdeki yayınları “Doğulu Kadının Batılı Yüzü. 19. yüzyıl Osmanlı Kadını ve Avrupa Müziği”, “Vive La Liberte! İkinci Meşrutiyet’in Müzikal Coşkusu”, “Osmanlı’da Görevli İki İtalyan Müzisyen: Giuseppe Donizetti ve Callisto Guatelli”,“Osmanlı Saraylarında Konser Veren Avrupalı Müzisyenler ve Osmanlı’da Batı Müziğinin Gelişimine Katkıları” gibi başlıkları taşımaktadır. Ayrıca Kutlay, “Osmanlının Batı Müziği Serüveni” ana başlığı altında Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve İTÜ MİAM’da (Müzik İleri Araştırmaları Merkezi) piyanoda dönemin örnek eserlerini seslendirdiği dinletili seminer dizileri, yurtiçinde ve yurtdışında birçok farklı kurumda “Osmanlı Sultanlarından Avrupa Müziği” ve “Doğunun Başkentinden Batılı Sesler: 19. yüzyıl İstanbul’unda Avrupa Müziği” temalı, açıklamalı piyano resitalleri vermiştir.
“Osmanlı’da Avrupa Müziği” başlığı altında gerçekleşecek açıklamalı konserde Donizetti’nin Mecidiye Marşı’ndan, Sultan Aziz’in Sergi Marşı’na, V.Murad’ın Mazurka’sından, Guatelli’nin Osmaniye Marşı’na kadar bir çok dönem eseri icra edileceği konser, 19 Mart Pazartesi günü Saat 19:30’da Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde gerçekleşecektir.
Konsere girişler serbest olup, LCV yaptırmak gereklidir.
NOT: 18.00- 19.15 arası kokteyl ve Saray Koleksiyonları Müzesi gezisi gerçekleşecektir.

PROGRAM
1 –Guiseppe Donizetti Mecidiye Marşı
2- Callisto Guatelli Osmaniye Marşı                                                          
3- Callisto Guatelli Marche de la Exposition/ Sergi Marşı                     
4- Sultan Abdulaziz Invitation a la Valse/Valse Davet                             
5- Sultan V.Murad Polka                                                                            
6- Sultan V.Murad Mazurka                                                                     
7- Ahmet Necip Paşa Hamidiye Marşı                                                         
8- Burhaneddin Marşı Marş-ı Ali/Bahriye Marşı                                         
9- Victorie de Tchataldja Marche Militarie/Çatalca Zaferi Askeri Marşı                        
10- Italo Selvelli Reşadiye Marşı                                                         

    TBMM Milli Saraylar İletişim Koordinatörlüğü Tel: 0212 2369000/ 1114


Yorumlar