İş Sanat - Mart 2012



SCOTTISH ENSEMBLE & ALISON BALSOM
17 Mart 2012 20:00

ALISON BALSOM trompet


Program

F. Mendelssohn Yaylılar Senfonisi No. 10, MWV N11, Si minör
A. Vivaldi Keman Konçertosu, RV 230, Re Majör (düzenleme Alison Balsom)
D. Şostakoviç Oda Senfonisi Op. 110a, Do minör
J. MacMillan Trompet ve Yaylılar için Konçertino "Seraph" 
M. Ravel Yaylılar için Küçük Senfoni


İskoçya ve Avrupa’nın seçkin müzisyenlerinden oluşan Scottish Ensembleçok yönlü, girişimci ve tutkulu nitelikleriyle günümüzün en orijinal topluklarından biri. Halk müziği ve elektronik gibi farklı türdeki müzikleri de icra etmekte aynı derecede kendinden emin bu maceraperest topluluk devrimsel nitelikteki programları, heyecan uyandıran performansları, zengin klasik yaylı repertuarının yanı sıra yeni eserlere olan ilgileriyle imrenilecek bir üne sahip. Gecede topluluğun sahneyi paylaşacağı yıldız isim ise kısa zaman önce “Classic BRIT Ödülleri”nde ikinci kez “Yılın Kadın Sanatçısı” ödülü ile taçlandırılan trompetin usta yorumcusu Alison Balsom. Güzel sanatçı bu ödülle klasik müziğin önemli elçilerinden biri olarak ününü sağlamlaştırırken kendine özgü tonuyla da uluslararası çevrede en seçkin ve çığır açan müzisyenlerin arasında yerini aldı. “Classic FM”, “Gramophone” ve “Echo Klassik” gibi pek çok prestijli ödülün de sahibi olan Balsom, kendi enstrümanı için mevcut eserlerin transkripsiyonlarını ve aranjmanlarını yapmanın yanı sıra yeni trompet yapıtlarına olan ilgisiyle de biliniyor. Sanatçı Şubat 2011’de Londra’daki Wigmore Hall’da prömiyerini yaptığı MacMillan’ın yeni eseri Seraph’ı da Türkiye’de ilk kez İş Sanat’ta seslendirecek.






I MUSICI & GIULIANO CARMIGNOLA
20 Mart 2012 20:00

GIULIANO CARMIGNOLA keman


Program

W. A. Mozart Serenat No. 13, K. 525, Sol Majör, "Küçük Bir Gece Müziği"
G. Rossini "Sonata a quattro" No. 1, Sol Majör
J. Haydn Keman ve Yaylılar için Konçerto, Hob.VIIa:4, Sol Majör
J. Haydn Keman ve Yaylılar için Konçerto, Hob.VIIa:1, Do Majör
G. Donizetti Yaylılar için Allegro, Do Majör
W. A. Mozart Yaylılar için Divertimento, K.136, Re Majör


İş Sanat bu yıl 60. yıldönümünü kutlayan ünlü İtalyan oda topluluğu I Musici’yi günümüzün en önemli modern ve barok keman yorumcularından biri kabul edilen Giuliano Carmignola ile birlikte sahnesinde konuk ediyor. Dünya genelinde 25 milyon kopya satan Vivaldi’nin başyapıtı Mevsimler’in tarihteki ilk kaydını yaparak haklı bir üne sahip olan topluluk Philips için ilk klasik müzik CD kaydını gerçekleştirme özelliğine de sahip. Şefsiz çalışan ve her birinin bir solist olduğu 12 üyesiyle bir yaylı kuartetin berraklığından ve kesinliğinden hiçbir şey kaybetmeyen topluluk, yakaladıkları orkestra sonoritesiyle de dinleyicilerini her zaman şaşırtmayı beceriyor. Gecede I Musici’nin spontane ve özenle cilaladığı performansının eşlik edeceği Giuliano Carmignola, ulusal ve uluslararası yarışmalarda kendini müzik dünyasına kanıtladıktan sonra Claudio Abbado, Eliahu Inbal, Peter Maag, Giuseppe Sinopoli, Andrea Marcon, Giovanni Antonini, Paul Mc Creesh ve Christopher Hogwood gibi saygın şeflerle çalışma imkanı buldu. Erato, Divox Antiqua, Sony ve Deutsche Grammophon GmbH etiketli çok sayıda kayıtta yer alan yetenekli kemancı yakın zamanda da Mozart Orkestrası, Bremen Filarmoni, Royal Concertgebouw, Kammerorchester Basel ve Frankfurt Radyo Orkestraları ile başarılı konserlere imza attı.







MOSKOVA VİRTÜÖZLERİ & VLADIMIR SPIVAKOV
26 Mart 2012 20:00

VLADIMIR SPIVAKOV şef/keman


Program

D. Şostakoviç Prelüt ve Scherzo
A. Vivaldi Keman Konçertosu, RV 273, Mi minör
D. Şostakoviç Oda Senfonisi, Op. 110a, Do minör
P. I. Çaykovski Yaylı Çalgılar  için Serenat, Op. 48, Do Majör


Kurulduğu ilk andan itibaren en yüksek kalitedeki sundukları performans standardıyla ilk bakışta oldukça iddialı duyulan adlarını her zaman haklı çıkarmayı başaran Moskova Virtüözleri, İş Sanat’ın bu sezonki önemli konuklarından. 1979 yılında olağanüstü keman virtüözü Vladimir Spivakovve çoğu uluslararası yarışmaların birincisi, Moskova’nın senfoni ve oda orkestralarının grup şefleri ve solistlerden meydana gelen topluluğun en ufak detaylara ve nüanslara gösterdiği özenle ortaya koyduğu parlak ve yaratıcı yorumu bugün onları diğer pek çok oda topluluğundan faklı kılıyor. Kendisine özgü icra stili ve Bach’tan Şnitke’ye uzanan muazzam repertuarıyla her performanslarında seyirclerine müzik başyapıtlarının tadını çıkarma imkanı sunan Moskova Virtüözleri günümüzün en usta kemancılarından biri olarak hem seçkin orkestraların hem de dinleyicilerin aşina olduğu ve aynı zamanda Rusya Ulusal Filarmoni Orkestrası’nın sanat direktörlüğü ve daimi şefliğini üstlenerek çok yönlü bir kariyer sürdüren Spivakov’un batonu altında seyircinin karşısına çıkacak. Spivakov konserde solist olarak da yer alacak.



Yorumlar