Akbank Sanat Piyano Günleri - Kasım 2012


AKBANK SANAT PİYANO GÜNLERİ

08 Kasım Perşembe 2012, 20:00

Konser
Elena Bashkirova
Elena Bashkirova
Akbank Sanat Piyano Günleri, Frankfurter Allgemeine Zeitung’un “etkileyici bir rol model” olarak tanımladığı ünlü piyanist Elena Bashkirova’nın 8 Kasım 2012, Perşembe günü gerçekleştireceği konser ile başlıyor. Repertuarında, klasik ve romantik dönemin yanı sıra 20. yüzyıl müziğini de yer veren ünlü piyanist, müzik hayatına Moskova Çaykovski Konservatuarı'nda, babası Dimitrij Bashkirov’dan eğitim alarak başladı. Dünyaca ünlü piyanist ve şef Daniel Barenboim’in eşi olan Bashkirova, aralarında Hamburg Filarmoni , NDR Senfoni Orkestrası, Orchestre de Paris, Salzburg Mozarteum Orkestrası, İspanyol Ulusal Orkestrası ve Chicago Senfoni Orkestrası gibi pek çok ünlü topluluk ile sahne aldı. Uluslararası festivallerde müzik severlerle buluşan ünlü piyanist, Anna Netrebko ve Robert Holl gibi dünyaca ünlü starlarla müzik çalışmalarına devam ediyor. Elena Bashkirova, Akbank Piyano Günleri kapsamında 8 Kasım 2012, Perşembe günü Akbank Sanat’ta gerçekleştireceği konserinde Schumann, Ustwolskaja, Çaykovski’nin eserlerinden oluşan bir repertuar seslendirecek. 




16 Kasım 2012 Cuma, 20:00

Konser
Martina Filjak, piyano

Martina Filijak
"Martina Filjak kendi kuşağının en iyi bilinen piyanistlerinden biri olarak parladı."
Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2010
"Güçlü bir teknik ve doğal bir müzikalite ile bezenmiş, parlak, duyarlı ve yaratıcı bir çalış, çarpıcı bir bireysellik. İzlenmesi gereken bir piyanist."
New York Times, 2009
Son yılların en heyecan verici genç piyanistlerinden biri olan, Hırvatistan doğumlu Martina Filjak, şiirsel tutkusu ve teknik ustalığının yanı sıra, karizmatik kişiliği ve büyüleyici sahne performansıyla tüm dünyada büyük övgü topladı.
Zagrep Müzik Akademisi’nden, daha sonra ise Viyana Konservatuvarı ve Hannover'deki Hochschule für Musik solistlik sınıfından mezun oldu. Como Piyano Akademisi'nde Dmitri Bashkirov, Peter Frankl ve Andreas Staier’in ustalık sınıfına katıldı.
Martina Filjak, İtalya'da 2007 Viotti Uluslararası Piyano Yarışması ve Barselona'da 2008 Maria Canals Uluslararası Piyano Yarışması'nda birincilik ödülü kazandıktan sonra, 2009 yılında Cleveland Uluslararası Piyano Yarışması'nda da birincilik ödülünü kazandı ve bunu takiben Konzerthaus Berlin, Viyana Musikverein ve New York Carnegie Hall / Zankel Hall’da konserler verdi.
Sanatçı, Sebastian Lang-Lessing, Christian Zacharias, Stefan Sanderling, Heinrich Schiff, Theodor Guschlbauer, Christoph Poppen gibi şeflerin yönetiminde, dünyanın önde gelen orkestraları ile birlikte sahne aldı. Kaydettiği Soler sonatları Naxos tarafından 2011 yılında piyasaya sürüldü.
Program: Mozart, Liszt, Schumann, Prokofiev




17 Kasım Cumartesi 2012, 14.00

Martina Filijak
Masterclass
Martina Filjak, piyano
Ünlü piyanist Martina Filjak, bu masterclass çalışmasında genç piyanistleri dinleyip, onlara önerilerde bulunacak ve kendisine yöneltilen soruları yanıtlayacak.
Etkinlik ücretsizdir.




27 Kasım Salı 2012, 20.00

Şevki Karayel



Noé Inui
Konser 
Şevki Karayel, piyano
Noé Inui, keman

Şevki Karayel
Şevki Karayel, 1994’te Doğu Akdeniz ülkeleri Alman liseleri arasında Kahire’de düzenlenen Jugend Musiziert Yarışması’nda birincilik, aynı yarışmanın Almanya’da düzenlenen finalinde de büyük Alman piyanist Edwin Fischer adına konulan özel ödülü kazandı.
Başta Türkiye ve Almanya olmak üzere, İtalya, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Polonya, Suriye ve Mısır’da pek çok konser verdi. 2004 yılında Bechstein Uluslararası Piyano Yarışması’nda gösterdiği üstün performans dolayısıyla jürinin özel "Üstün Sahne Performansı" ödülünü aldı. Ayrıca kendisine Avrupa Kültür Vakfı tarafından 2004 yılı Kültür Ödülü verildi. 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile solist olarak ilk konserini veren Karayel, solistlik kariyerinin yanı sıra eğitmen olarak da genç piyanistlerle kurslar düzenlemek üzere sık sık Almanya, Türkiye ve Mısır’a davet edilmektedir.
Karayel, halen Düsseldorf’ta Robert Schumann Müzik Yüksek Okulu'nda Piyano dalında öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

Noé Inui
2005 Jean Sibelius Yarışması "Genç Yetenek Ödülü" ve 2012 Verbier Festivali "Prix D’Honneur" ödülleri sahibi olan Inui, Martha Argerich'ten Buenos Aires'te, Teatro Colon’da kendisiyle sahneyi paylaşması için teklif aldı. Ekim 2012'de Japonya Filarmoni Orkestrası’na eşlik eden sanatçı, Mercury Japan firması için CD kayıtları yapmaktadır.
Program: Tartini, Beethoven, Schubert, Liszt




30 Kasım Cuma 2012, 20.00

Jacob Karlzon 3
Konser
Jacob Karlzon 3, piyano

Jacob Karlzon: piyano, tuşlu çalgılar, synths & programlama
Hans Andersson, kontrbas 
Mehmet İkiz, davul
Alman ACT firmasına geçmeleri, ister istemez Jacob Karlzon 3'ü Esbjörn Svensson Trio ile karşılaştırmamıza yol açıyor ama "Running" şarkısındaki insanı kendinden geçiren soloları Esbjörn Svensson bile atamazdı.
Hallands Nyheter
Jacob Karlzon'un müziği, İskandinavya'ya özgü melankoli ve hassasiyetin, ateş ve tutkunun bir karışımı gibidir. Karlzon, Keith Jarrett, Bill Evans ve İsveç'in efsanevi piyanisti Jan Johansson gibi ünlü piyanistlerle kıyaslanmaktadır. Onun piyano çalışı, teknik parlaklık, büyük ritmik ve armonik zorluk ve mükemmel bir form duygusu içerir



30 Kasım Cuma 2012, 17.00

Jacob Karlzon 3
Atölye
Jacob Karlzon 3, piyano

Etkinlik ücretsizdir.
Jacob Karlzon 3, konserden önce müzikseverlerle bir araya gelerek soruları yanıtlayacak.




Yorumlar