Cemal Reşit Rey Konser Salonu - Kasım 2012


3 Kasım 2012, 20.00

Ufuk-Bahar Dördüncü











Sahnede İsyan!
Ufuk – Bahar Dördüncü, piyano
Halit Ergenç, anlatıcı, görsel tasarım

Düşünün ; tam bir yüzyıl önce 1912, 1913; dile kolay!
İki ayrı yılın aynı ayı, aylardan devrim ayı mayıs…
Sanat sahnesi çatırdamakta; gelenek ise sallantıda.
1912,1913… Karmaşadaki bir yarılma gibi. O korkunç savaşın arifesinde, ortada yeni bir sanat düzeni kehaneti dolanmakta. Serbestlik, fırtına ve asimetri kehaneti.
1912, 1913… Artık, söz Debussy ve Stravinski’de!
Nijinski’nin sahneye taşıyacağı iki besteci. Derken, öncelikle arzu ve hayaller filizlenir bu yeni anlayıştan; ardından, oyunsallık serbest kalır. Ve son olarak da, kararlı bir seçim ve fedakarlıkla görev tamamlanır. İşte söz konusu olan da o çalkantı dönemidir; dansçıların ve müzisyenlerin anlaşılamadığı dönem…

Program
Claude Debussy (1862-1918), Pan’ın Öğleden Sonrası İçin Prelüt,
Claude Debussy (1862-1918), Oyunlar, 1913

Ara

Igor Stravinski(1882-1971), Bahar Ayini,1913




06 Kasım 2012, 20.00

Didem-Sinem Balık











Crr İstanbul Senfoni Orkestrası-Opera Twins Aşk ve Tango
Didem-Sinem Balık, solist

Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan ikiz kardeşler Didem ve Sinem Balık; 2000 yılında Konservatuvar Mezunları Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla Avusturya’ya gönderildiler.
Eğitimlerine Viyana’da, Prayner Konservatuvarı’nda devam eden kardeşler; Avrupa’da Placido Domingo, Lia Lantieri, Katia Riccarielli, Dolora Zajick, Eraldo Salmieri, Juan Diego Florez, Maximilian Cencic, Toma Popescu ve Manfred Mayerhofer gibi dünyaca ünlü müzisyenlerle repertuar, yorum ve teknik çalışmaları yaptılar.
“Opera, en kaliteli sanatçıları hak eden yüksek bir sanat formudur ve onlar kesinlikle bu potansiyele sahip” diyen meşhur Amerikalı mezzo soprano DoloraZajick ve  ”Mozart’ın Cosi Fan Tutte” eserindeki kardeş rolüne çok uygunlar, dünya kariyeri yapmamaları için hiçbir sebep görmüyorum,” diyen Placido Domingo ile yorum ve teknik çalışmalarına devam ettiler.
” OperaTwins” birçok kezulusla ve uluslararası anlamda Viyana, Linz, New York, Washington DC, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Galaz, Antalya, Ankara, İstanbul, Susurluk, İzmir gibi pek çok yerde sanatseverleri büyüledi. Arjantin ve Türk tangosunda dramatik duyguya tutulan Balık Kardeşler; Dünya’da, Placido Domingo, Erwin Schrott gibi tanınmış opera sanatçılarının, tango söyleyerek ortalığı kasıp kavurmasından çok etkilendiler.
Opera sanatçılarının tango söyleme trendini Türkiye’ye getirmek amacında olan kardeşler; tangodaki dramatikliği, duygu dolu sözlerin müziğe kattığı melankoliyi dinleyiciye hissettirmek için bu konseri gerçekleştiriyorlar. Tangonun tutkulu dokunaklı ve kışkırtıcı yönü OperaTwins’in sesiyle sihirli bir hal alıyor. Didem ve Sinem Balık, tango dönemi kostümleri ile sizleri başka bir dünyaya götürecekler!
Balık Kardeşlerin, dönem kostümleri içerisinde, çift ses yorumuna, CRR İstanbul Senfoni Orkestrası’nın eşlik edeceği bu konser için; büyülenmeye hazır olun!





20 Kasım 2012, 20.00

Peter-Zoltán Katona











CRR İstanbul Senfoni Orkestrası
Hakan Şensoy, şef
Katona Twins, Peter Katona, Zoltán Katona, gitar

Katona Twins
“Gitar İkilisi”
Daily Telegraph tarafından klasik müzik dünyasının en iyi gitar ikilisi olarak ilan edilen Katona İkizleri, Peter ve Zoltán Katona, Carnegie Hall ve Wigmore Hall başta olmak üzere Amsterdam’daki Concertgebouw, Viyana’daki Konzerthaus, Tokyo’daki Suntory Hall ve Köln’deki Philharmonie dâhil dünya üzerindeki en önemli konser salonlarında resitaller verdiler.
2009’da, “Night of theProms”un solo icracıları Avrupa’daki arenalarda yarım milyon insana canlı performanslar sundu. New York, Londra, Almanya, Fransa ve Macaristan’daki önemli yarışmalarda onlarca uluslararası ödül kazanan Katona Twins’in Bach’dan Piazzola’ya; Rodrigo’dan kendi pop müzik düzenlemelerine kadar büyük bir çeşitlilik gösterir. Birçok çağdaş besteci Katona İkizleri için eserler yazmış ve onlara ithaf etmiştir.
Budapeşte, Frankfurt ve Londra’da çalışmalarını sürdüren Katona Twins, BBC için yaptıkları kayıtların dışında uluslararası pek çok televizyon ve radyoya davet edilmektedir. Scarlatti ve Handel düzenlemelerinden oluşan albümlerinin yanı sıra Rodrigo, Albéniz, Piazzolla ve Manuel de Falla’nın eserlerinden oluşan albümleriyle müzik otoritelerince günümüzün en parlak gitar ikililerinden biri olarak ilan edilen ikili; Londra’da çalışmalarını sürdürmektedir.




21 Kasım 2012, 20.00

Özgür Aydın-Midori











Midori, keman
Özgür Aydın, piyano


Midori, keman
1971’de Japonya’da doğan ve çok küçük yaşta annesiyle keman çalışmaya başlayan Midori Goto, ilk konserini altı yaşındayken Paganini’nin 24 Kaprisini çalarak verdi. 1982’de annesiyle birlikte New York’a taşınan ve o tarihten itibaren sadece ilk ismiyle anılan Midori, Dorothy De Lay ile çalışmalarını sürdürdü. Aynı yıl, onun keman çalışından çok etkilenen şef Zubin Mehta, kendisini New York Filarmoni’nin geleneksel yeni yıl konserine sürpriz sanatçı olarak çıkarmış ve böylece bu, onun dünya kariyerine başlaması için ilk adım olmuştur. Son üç yıldır resitallerini piyanist Özgür Aydın ile veren sanatçı, yılda 100’den fazla konser vermektedir. Yoğun konser programına rağmen müzik eğitmenliğine çok önem veren büyük kemancı, Los Angeles’ta Güney Kaliforniya Üniversitesi, Thornton Müzik Yüksekokulu’nda Jascha Heifetz Kürsüsü sahibi olarak, onursal profesör ünvanıyla yaylı çalgılar bölüm başkanlığını da sürdürmektedir.

Özgür Aydın, piyano
Müzik dünyasının en önemli yarışmalarından biri sayılan ARD Münih Uluslararası Piyano Yarışması’nı kazanarak yurt dışına açılan piyanist Özgür Aydın, günümüzün önde gelen genç piyanistlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1997 yılında Münih’te Bavyera Senfoni Orkestrasi ile Brahms’in 1. Piyano Konçertosu’nu seslendiren Aydın, bu önemli konserden sonra birçok Alman Senfoni Orkestrası ile konserler vermiştir. Solo konserlerinin yanında Berlin Filarmoni üyeleri ile oda müzigi konserleri veren Aydın, tanınmış kemancı Midori ile düzenli olarak dünyanın önemli salonlarında çalmaktadır.

Program 
Beethoven Piyano ve Keman için La majör Sonat, op. 12 no. 2
- Allegro vivace
- Andante piu tosto Allegretto
- Allegro piacevolle
Anton Webern Dört parca op.7 (1910)
- Sehr langsam
- Rasch
- Sehr langsam
- Bewegt
Beethoven Piyano ve Keman için La majör Sonat, op. 30 no. 1
- Allegro
- Adagio molto espressivo
- Allegretto con Variazioni
Ara
Georg Crumb Dört Noktürn “Night Music II” (1965)
- Serenamente
- Scorrevolle, vivace possible
- Contemplativo
- Con un sentimento di nostalgia
Beethoven Piyano ve Keman için La majör Sonat, op.47 „Kreuzer“
- Adagio sostenuto – Presto
- Andante con Variazioni
- Presto




30 Kasım 2012, 20.00

MSGSÜ Camerata Saygun Oda Orkestrası











MSGSÜ Devlet Konservatuarı ve Chopin Müzik Üniversitesi Varşova İşbirliği ile Cosi fan Tutte Operası

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Camerata Saygun Oda Orkestrası ve Fryderyk Chopin Üniversitesi 

Cosi Fan Tutte (Kadınlar Böyle Yapar) 
Così fan Tutte (Kadınlar Böyle Yapar)  Wolfgang Amadeus Mozart’ın  komik opera türünde yazdığı ilk eseridir. 18. yüzyılda Napoli’de geçen bir öykünün anlatıldığı ve müzikal yapısındaki ayrıcalığı ile öne çıkan eserin metni Lorenzo da Ponte tarafından yazılmıştır. Dünya prömiyeri 26 Ocak 1790′da Viyana’da sahnelenen Cosi fan Tutte, ülkemizde ilk kez 21 Ekim 1953′te Ankara’da sahnelenmiştir. Cosi fan Tutte’nin konusu ise şöyle: İki yakışıklı subay Ferrando ve Guglielmo, iki kız kardeş Fiordiligi ve Dorabella ile nişanlıdırlar. Ferrando ve  Guglielmo, yakın dostları Don Alfonso ile bir yemek sırasında kadınların sadakatini tartışırlar; Don Alfonso, hiçbir kadının sonuna kadar sadık olmadığını söyler. İki delikanlı ise kendi nişanlılarının sadakatinden emin olduklarını iddia ederler. Don Alfonso iki yakışıklı subayla nişanlılarının sadakatini sorgulamak adına bahse girer. Don Alfonso’nun oyununa göre; iki yakışıklı subay savaşmak üzere kentten ayrılmak durumunda kalacak; kılık değiştirerek nişanlılarının karşısına bu kez iki farklı kişilik olarak çıkacaklar; türlü oyunlarla nişanlılarını ikna etmeyi başaracaklar; böylece nişanlılarının sandıkları kadar sadık olmadığını anlayacaklardır.





Yorumlar