Enka Sanat - Kasım 2012


13 Kasım 2012, 20.30

Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası
Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası
 “LISZT AKŞAMI”

Şef: Cem Mansur
Solist: Gökhan Aybulus

Program:
Franz Liszt
Orpheus, Senfonik Şiir
1nci Konçerto

Ara

"Lal Lugubre Gondole" ("Hazin Gondol") (düzenleme: John Adams)
2nci Konçerto


Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası

“Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası”; toplumların öncü kuruluşları olan üniversitelerin yalnızca eğitim ve bilim alanında değil, sanat ve kültür alanında da etkin olmaları gerektiğine inanarak bu inancını hayata geçirmiştir. ASO; “Yaşam Boyu Eğitim” sloganı ile yola çıkarak sanata verdiği önemin, sanata olan bakışının sonucu olarak sanat yaşamımıza kazandırdığı Devlet Konservatuvarı’na bağlı önemli bir birimdir.

Yalnızca Anadolu Üniversitesi ile sınırlı kalmayan, evrensel sanat dünyasına katkıda bulunmak gibi üst bir amacı gerçekleştirmeyi hedefleyen “Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası” 2004 yılında kuruldu. “Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası”, genç solist ve şeflere sağladığı olanaklar, gerçekleştirdiği ilk seslendirmeler, başarılı turneleri, değişik birimlerle yaptığı işbirliği sonunda ortaya çıkan başarılı projeler ile kurulduğu günden itibaren sürekli bir ilerleme çizgisi göstermiştir.

“Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası”nın belli başlı önemli etkinlikleri arasında; Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası ile birlikte sahne üstünde 240 sanatçının katılımıyla Ankara, İstanbul ve Eskişehir’de icra ettiği “Atatürk’ün Doğumunun 125. Yılı Kutlama Konserleri”, Frigya Vadisi yerleşimlerinde gerçekleştirdiği “Anadolu Üniversitesi’nin 50.Yılı Kutlama Konserleri”, Almanya Köln Üniversitesi Konserleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra;  Konservatuaar Opera Anasanat Dalı ile birlikte gerçekleştirdiği, Eskişehir’in tamamen kendi olanaklarını kullanarak sahnelediği ilk opereti olan J.Strauss’un “Yarasa” adlı eseri, Halk Bilim ve Araştırmaları Merkezi birimleriyle gerçekleştirdiği “Yerelden Evrensele”, “Kerem ile Aslı” temsilleri de bulunmaktadır.

Genç şef, solist ve bestecilere programlarında sıkça yer vermeyi, bir üniversite orkestrası olmanın gereklerinden sayan “Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası”, her sezon sağladığı çeşitlilikle bu amaca hizmet etmeyi kendine ilke edinmiştir. Çekirdek kadrosunun yanı sıra orkestra elemanları, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanları ve öğrencilerinden oluşmaktadır.



Cem Mansur 
Şef: Cem Mansur
1981 - 1989 yılları arasında İstanbul Devlet Operası şefliğini yapan Mansur; Londra'da English Chamber Orchestra'yla başarılı bir çıkış yaptığı 1985 yılından sonra çalışmalarını yurtdışında yoğunlaştırdı. Hollanda, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Almanya, İsveç, İspanya, Meksika, İsrail, Güney Afrika, Rusya, Finlandiya ve Hırvatistan'da orkestra ve opera kuruluşlarıyla konuk şef olarak çalışmalarını sürdüren sanatçı, 1989-97 arasında Oxford Şehir Orkestrası Birinci Şefliği'ni yaptı. 1998 yılında, Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefliği'ne getirildi. Burada tasarladığı ilginç programların yanı sıra “Bach, Caz ve Lale Devri”, “Alla Turca”, “1789 / Akl-ı Seim'in Müziği”, “At-Nağmeler” ve “İstanbul'da Erguvan Zamanı” gibi etkinliklerle dikkat çekti.

Barok çağdan günümüze kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan repertuarında, alışılmamış ve unutulmuş eserlere de yer veren Mansur; 1986 yılında Londra'da, Elgar'ın bitmemiş operası “The Spanish Lady”nin ilk seslendirilişini yönetti. Sanatçı; 2000 yılında City of London Festival'de Offenbach'ın 126 yıldır duyulmayan operası “Whittington”u ve 2009 yılında Helsinki Filarmoni Orkestrası'yla “Arvo Part'ın 4.Senfonisi”nin Avrupa prömiyerini yönetti. Cem Mansur, Ulusal Gençlik Orkestrası Kurucu Şefi ve İngiltere'nin en eski ikinci korosu Ipswich Choral Society'nin Fahri Başkanı'dır.


Gökhan Aybulus
Solist: Gökhan Aybulus (Piyano)
Eskişehir’de doğan Gökhan Aybulus, müzik eğitimine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ nda Prof. Zöhrab Adıgüzelzade ve Ferit Adıgüzelzade ile başlamıştır. 2000 yılında, Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuvarı’nın sınavlarını kazanarak, Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı Prof.Naum Shtarkman (1927-2006)’ın sınıfına kabul edilmiş, 2006 yılında başarıyla mezun olmuştur. 2009 yılında ise Doktora çalışmalarını Sn. Lale Tara’nın özel bursu ile Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı Prof. Sergei Dorensky’nin sınıfında başarıyla bitirmiştir.
 Moskova’daki eğitimi boyunca Naum Shtarkman, Sergei Dorensky, Ruvim Ostrovsky, Pavel Nersessian, Andrei Pisarev Nikolai Lugansky ile piyano, Nina Kogan ile oda müziği çalışmıştır. Bu süre içinde Rusya’nın çeşitli bölgelerinde birçok konser vermiştir. Türkiye, Rusya, Ukrayna, Avusturya, Almanya ve Slovenya’da düzenlenen ulusal ve uluslararası çok sayıda festival ve konserlere katılan Aybulus’un Rusya’daki bazı konserleri ve röportajları Moskova Kultura televizyonunda yayınlanmıştır. Rusya’da ulusal ve uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsilen jüri üyeliği yapan sanatçı, yurt dışında Moskova Devlet Senfoni Orkestrası, Samara Filarmoni Orkestrası, Ukrayna Ulusal Filarmoni Orkestrası ve ülkemizin önde gelen orkestraları ile solist olarak pek çok konser vermiştir. Naum Shtarkman, Natalia Gutman, Nikolai Lugansky ve Dora Schwarzberg gibi dünyaca ünlü müzisyenlerle konserler vererek büyük beğeni toplamıştır.

“Harika Çocuk Yetenek Yarışması,” “II. Ulusal Genç Yetenekler Yarışması”, “II. Genç Müzisyenler Yarışması”, gibi yarışmalarda birincilik ve “Yılın Müzisyeni” ünvanını alan Gökhan Aybulus; “IV. Uluslararası Mariya Yudina Piyano Yarışması”nda “Grand-Prix” (St. Petersburg) ve “V.Uluslararası Mariya Yudina Yarışması”nda iki piyano dalında “Grand-Prix” (St. Petersburg) ödülleri almıştır.

Şu an Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ana sanat dalı öğretim üyesi olan Aybulus, yurt içi ve yurt dışında aktif olarak konserler vererek solistlik kariyerine devam etmektedir.



22 Kasım 2012,  20.30

İdil Biret
İdil Biret
Piyano Resitali

Program:

Beethoven    Sonata Op. 10 No. 3 
                       Sonata Op. 109
Ara

Chopin            Nocturne Op. 55 no.2
Chopin            12 Etüd Op. 25



İdil Biret
Üç yaşında piyanoya büyük istidat gösteren Ídil Biret; ilk derslerini Ankara’da Mithat Fenmen’den aldı. TBMM’nin 1948 yılında çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger’nin gözetiminde Paris Konservatuvarı’nda okuyarak 15 yaşında birincilikle mezun oldu. Daha sonra 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Hiç bir piyano yarışmasına katılmayan Idil Biret, 16 yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan 2000’e yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı. Sanatçı; Van Cliburn (ABD), Kraliçe Elisabeth (Belçika), Busoni (İtalya) Franz Liszt (Weimar, Almanya) gibi ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yaptı.

Fransa, Polonya, Íngiltere, Ítalya, ABD, Türkiye’de ödül ve nişanlar alan Biret; bu güne kadar EMI, Decca, Atlantic/Finnadar, Naxos ve diğer firmalar için Amerika ve Avrupa’da 100 plak kaydetti. Bunlar arasında müzik tarihinde ilk kez komple diziler olarak seslendirilen Chopin’in bütün piyano eserleri, Beethoven’in dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları, Brahms ve Rachmaninof’un bütün piyano eserleri,  Boulez’in üç piyano sonatı, Ligeti’nin etütleri ve Stravinsky’nin Ateskuşu bale müziğinin piyano uyarlaması yer almaktadır. Bu kayıtlar Polonya’da Chopin Büyük Ödülü, Fransa’da Altın Diyapazon dahil pek çok ödül almış olup Amerika, Avrupa ve Uzak Doğuda 3 milyon adet civarında satılarak büyük bir dinleyici kitlesine ulaşmıştır. Repertuarında yüzden fazla piyano konçertosu olan Ídil Biret’in eski ve yeni kayıtları kendi etiketi İdil Biret Arşivi (IBA) üzerinde Naxos tarafından bütün dünyaya dağıtılmaktadır. Bu çerçevede Beethoven’in 32 Piyano Sonatı, 5 Konçertosu ve Korolu Fantezisinin kayıtları da tamamlanmış olup, 9 Senfoni uyarlaması ile birlikte IBA serisinde 19 CD kutu içinde dünya dağıtımına girmiştir.

 İdil Biret’in Fransız yazar Prof. Dominique Xardel ile birlikte hazırladığı müzik üzerinde düşüncelerini ve yaşam hikayesini konu alan “Fransada Bir Türk Piyanisti” adlı kitap; 2006 yılında Buchet/Chastel yayınevi tarafından Fransa’da yayınlandı. 2007 yılında Can Yayınevi tarafından ülkemizde, Staccato Verlag tarafından da Almanya’da yayınlanan kitabın İngilizce tercümesi de 2009 yılında basılmıştır. 2007 yılında Chopin’in bütün piyano eserleri kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Lech Kaczsnky, Ídil Biret’i Polonya’nın en üst nişanı olan  “Yüksek Liyakat Madalyası” (Krzyzem Kawalerskim Ordera Zaslugi) ile taltif etmiştir.

İdil Biret; 2012 Şubat ayında Amerika’da Yale Üniversitesi’nde verdiği konser sonrası Hindemith’in iki konçertosunun CD kaydını yapmış, Mart ayında Güney Amerika’da yaptığı turnede, Kolombiya, Peru, Şili, Arjantin ve Brezilya’da konserler vermiştir. Sanatçı, Mayıs ayında İngiltere ve İskoçya’da konserler verip ustalık sınıfları yönetti. Eylül ayında Fransa’da verdiği konserler sonrası Sanghay’da bir konser verip piyano yarışmasında jüri üyesi olan sanatçı; Aralık ayında ise üç Hindemith konçertosunu daha kaydetmek için Amerika’ya gidecek.


27 Kasım 2012, 20.30

Şirin Pancaroğlu
CAFE TANGO
Şirin Pancaroğlu

Cafe Tango
Cafe Tango; Arp Sanatı Derneği’nin kurucusu, arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu tarafından “Arp ile Her Telden” projesi kapsamında gerçekleştirilen orijinal bir müzik dinletisidir.

Şirin Pancaroğlu; klasik müziğin yanı sıra dünya müziklerine olan tutkusunu bugüne kadar çeşitli işbirlikleriyle sahneye taşıdı. Cafe Tango son 15 yıllık bir birikimin, bir rüyanın ürünü... Bugüne kadar konserlerinde pek de bilinmeyen tangolara zaman zaman yer veren Şirin Pancaroğlu, Cafe Tango’da; tangoyu Arjantin ve Türkiye kollarıyla kucaklıyor. Eskiden yeniye uzanan zengin bir yelpazede sözlü, ve enstrümantal tangolar ile sanatçının aile geçmişi yankılanıyor. Sanatçının Tango hikayesi, 1. Dünya Savaşı yıllarında Develi’den (Kayseri) kalkıp Buenos Aires’e giden ve orada birkaç yıl yaşayan büyükbabasına dayanıyor.

Valslerden milongolara, tangolardan candombe gibi türlerin çok renkliliği içinde canlanan hayali kafe Cafe Tango’da Şirin Pancaroğlu, farklı kulvarlarda müzik yaptığı müzisyenleri de buluşturuyor. İstanbul’da yaşayan Arjantinli efsane gitarist Ricardo Moyano ve bandoneon üstadı Carlos Gustavo Battistessa, kontrbasta icracı kimliğinin yanı sıra orkestra şefliği, aranjör, besteci gibi çok yönlü müzikal kişiliği ile Arda Agoşyan dinletide yerlerini alıyorlar.

Cafe Tango; Salgan, Piazzolla, Troilo, Discepolo, Aieta,  Bardi ve Gardel’in yanı sıra unutulmaz Türk tangoları Gerardo Dirié, Hasan Uçarsu ve Tevfik Akbaşlı'nın yepyeni düzenlemeleri ile karşımıza çıkarken doğaçlamalarla iç içe geçiyor. Feat Dilek Türkan


Yorumlar