Cemal Reşit Rey Konser Salonu - Aralık 2012


07 Aralık 2012, 20:00

Ferhan & Ferzan Önder











Ferhan&Ferzan Önder Martin Grubinger& Percussive Planet Ensemble
Ferhan&Ferzan Önder (piyano)
Martin Grubinger&Percussive Planet Ensemble
Martin Grubinger
Leonhard Schmidinger
Rainer Furthner
Sabine Pyrker
Louis Sanou

Ferhan&Ferzan Önder
“Kusursuz stilleri, yakıcı akortları ve virtüöz derecesindeki becerileri Önderlerin olağanüstü kalitelerinin kanıtlarını sunuyor. ”
(Michael Stenger)
İkiz kardeşler Ferhan & Ferzan Önder, dünya konser çevresinde en önemli piyano ikililerinden birisini oluşturdu. Piyanoya 10 yaşında başlayan kardeşler; 4 yıl sonra İtalya’daki Uluslararası İkili Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nü kazandılar. Ardından birkaç ödül sonra ikili, Hamburg’da düzenlenen aynı yarışmada bu defa birincilik ödülünü kazandı. Sanatçılar, Avrupa’da, Uzak Doğu’da ve Amerika’da pek çok konserler verdi. İlk albüm kayıtları Vivaldi’nin Dört Mevsim’i ve Gustav Nottebohm’un Bach çeşitlemelerinden oluştu. Bu çalışma, Alman Fono Akademisi tarafından verilen
ECHO KLASSIK ödülünü kazandı. Önder kardeşlerin bir sonraki albümü 2003 sonbaharında “1001 Gece/ Şehrazat” ismiyle çıktı. Sanatçı ikili 2003’ten bu yana UNICEF tarafından “İyi Niyet Elçileri” olarak adlandırılmaktadır.

Program
I. Stravinsky / Le sacre du printemps (iki piyano ve 3 perküsyon için çeviri
Martin Grubinger senior)
Minoru Miki / Marimba Spiritual
Ara
Fazıl Say / Varyasyonlar OP 32 Lullaby ( 2 piyano ve 2 perküsyon için)
Keiko Abe / Wave
Matthias Schmitt / Martin Grubinger / Ghanaia
M. Ravel / Bolero (Aranjman 2 piyano ve perküsyon icin Martin Grubinger
Senior)




08 Aralık 2012, 13:30

Martin Grubinger












Ferhan&Ferzan Önder Martin Grubinger& Percussive Planet Ensemble “Çocuklara Özel”

Martin Grubinger
“Martin Grubinger yüzyılda bir gelen sanatçılardan… Yaşamın saf gücü ve sanatsal bitirici dokunuşları, doğa ile ruhun bir araya gelişi, şuurlarımızda önlenemez bir şekilde büyüyen deneyimlerini sunuyor.” Die Welt, July 21 2008 Avusturyalı perküsyon sanatçısı Martin Grubinger, henüz gençken birkaç uluslararası yarışmada dikkat çekti. Japonya’nın Okaya kentinde düzenlenen İkinci Dünya Marimbafon Yarışması’nda finale kalan en genç sanatçı oldu. Aynı zamanda Norveç’teki EBU yarışmasında da finale kaldı. Grubinger, alışılmadık şekilde geniş bir repertuara sahip bir sanatçı olarak, Eylül 2006 yılında izleyicilerden ve yorumculardan tam not alan ana projesi “Percussive Planet”’ı dünyaca ünlü “Beethovenfest Bonn” ‘da sundu. 2006 Kasım ayında Viyana’daki Musikverein’de Radyo-Senfoni Orkestrası Viyana ve John Axelrod dikkat çekici performansıyla öne çıktı. Sahnede seslendirilen altı perküsyon konçertonun ikisi Rolf Wallin ve Anders Koppel bestesi olarak ona ithaf edildi. Aynı repertuar Lübeck, Köln, Wiesbaden, Münih, Graz ve Salzburg şehirlerinde de sahnelendi. “Avusturya’da aynı zamanda televizyon şovu sunan Grubinger, sahne performanslarıyla aranılan bir sanatçıdır. Müziğin yanı sıra seyirciyle kurduğu diyalog sayesinde, dinleyiciler kendilerini müziğin içinde bulurlar. Bu sebeple çocuklar için Cumartesi günü çok eğlenceli bir programla ayrıca sahne alacak.”




11 Aralık 2012, 20:00

Pagagnini By Ara Malikian











Pagagnini By Ara Malikian

Klasik müziğe yepyeni bir soluk getiren Pagagnini, efsane keman virtüözü Pagagnini’nin ruhunu eğlenceli bir anlatımla sunduğu gösterisi ile sizlerle!
Klasik müzik tarihinin en önemli keman virtüözlerinden efsane Pagagnini’nin yaratıcı eserlerinden ilham alan, Ara Malikian ve Yıllana’nın eğlenceli ve izleyiciye sürprizler sunan gösterisi Pagagnini, ince esprilerle seyirciye tansiyonu hiç düşmeyen çağdaş bir klasik müzik gösterisi sunuyor. 1991 yılında kurulan topluluk bu olağanüstü gösteri ile Pagagnini’nin sofistike kompozisyonları, cüretkar kişiliğini ve inanılmaz yeteneğini sahneye taşırken, ince esprilerle dolu bir konçerto sahneliyor.
Pagagnini
Pagagnini, klasik müzikle, virtüöz kemancı Ara Malikian ve Yllana’nın güldürüsünü tek bir gösteride topluyor. Eğlenceli ve sürprizlerle dolu bir konçerto ortaya çıkıyor. Farklı tarzların buluşması birbirinden farklı duyguların ortaya çıkmasına katkıda bulunurken, müziğin ciddiyeti son derece ince esprilerle harika bir şekilde süsleniyor. Konçertolara bu sıra dışı bakışla getirilen yeni yoruma, virtüöz müzisyenlerin zarafeti ve olağanüstü performansları da ekleniyor ve karşımıza 7 den 77′ye herkesin hoşlanacağı bir gösteri ortaya çıkıyor. Pagagnini’nin dehası gösterinin yaratılışında sadece gösterinin adına değil, başlı başına tüm akışına da bir referans oluşturuyor.




20 Aralık 2012, 20:00

Leonard Elschenbroich











Leonard Elschenbroich
Piyano & Çello
“Derinlik, etkileyicilik, karizma ve mükemmellik…”
Dünyaca ünlü şef Christoph Eschenbach her sanatçı için ideal olan unsurları bünyesinde toplayan Leonard Elschenbroich’ı böyle tanımlıyor. Bugüne kadar olağanüstü çalışmalarıyla müzik dünyasına adını duyuran sanatçı, aralarında Valery Gergiev, Semyon Bychkov, Manfred Honeck’in de olduğu pek çok saygın şef ile konserler verdi. Dmitri Kitajenko, Howard Griffiths ve Fabio Luisi’nin özel davetiyle gittiği her ülkede ayakta alkışlandı. Henüz 25 yaşında olan sanatçı şimdiden yaşının çok ötesinde bir olgunluğa ve saygınlığa sahip. Verbier Festivali’nde Katia & Marielle Labéque ile Chambery Festivali’nde Helene Grimaud ve Renaud Capucon ile Lockenhaus Festivali’nde Gidon Kremer ve ayrıca solist olarak Kremerata Baltica ile birlikte aynı sahneyi paylaşan sanatçının yıldızı, yankı uyandıran çalışmalarıyla birlikte gün geçtikçe daha güçlü parlıyor.
Ünlü kemancı Anne-Sophie Mutter’in “olağanüstü ve benzersiz bir hediye” olarak tanımladığı Leonard Elschenbroich, cesur virtüözitesiyle müzikal duyarlılığı doruklarda bir sanatçı. Oldukça parlak kariyeri ve dinleyenleri derinden etkileyen yorumlarıyla, yer aldığı her konserde müzikseverleri büyülüyor.
Schleswig-Holstein Festivali’nin açılış konserinde ünlü şef Christoph Eschenbach yönetiminde Anne-Sophie Mutter ile birlikte seslendirdiği Brahms’ın İkili Konçertosu’ndan sonra müzik dünyasının sürekli ışıldayan bir yıldızı haline gelen sanatçı, Leonard Bernstein ödülü sahibi. Başarıya giden merdivenleri kendinden emin ve hızla tırmanan Elschenbroich kuşağının en önemli ve vazgeçilmez isimlerinden.

Program
Ludvig van Beethoven
Sonata No. 4 (15′)
Dimitry Shostakovich Viola Sonata (version for cello, authorized by the composer) – (35′)
Johannes Brahms Sonata in F (30′)




22 Aralık 2012, 20:00

Hasan Gökçe Yorgun











CRR İstanbul Senfoni Orkestrası ” Paganini Re Major Keman Konçertosu”
CRR İstanbul Senfoni Orkestrası 
Hasan Gökçe Yorgun, keman
“Pagagnini Re Majör 1. Keman Konçertosu”

Hasan Gökçe Yorgun

1992 yılında Mersin’de doğan Hasan Gökçe Yorgun, 1999 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın açmış olduğu sınavları kazanarak Lily Tchumburidze’nin öğrencisi oldu. İlk Orkestra konserini, 2001 yılı Mayıs ayında Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası eşliğinde verdi. 10 yaşında İstanbul Senfoni Orkestrası’nın açmış olduğu “Genç Kuşak Solistleri” yarışmasını kazanan sanatçı; senfoni orkestrası ile ilk konserini 2002 yılında Şef Nezih Seçkin yönetiminde İstanbul Senfoni Orkestrası eşliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde verdi.11 yaşında Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası ile konser veren sanatçı, 2004 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın düzenlediği 1. Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması’nda birinci oldu. 2005 tarihinde ABD’de Rondo Bennington Müzik Festivali’ne katılan Hasan Gökçe Yorgun, Albert Markov’dan keman dersleri aldı. Uluslararası Mersin Müzik Festivali’nde Prof. Cihat Aşkın ile Bach’ın ikili keman konçertosunu seslendiren sanatçı, 2001 yılından itibaren Cihat Aşkın’ın “küçük arkadaşları”ndan birisi olarak atölye çalışmalarına katıldı. Hasan Gökçe Yorgun, 2006 Mayıs ayından bu yana şef Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nda başkemancı ve solist olarak yurt içinde birçok konsere katıldı. 2008 yılında Çankaya Köşkü’nde Kraliçe Elizabeth onuruna verilen davette DÇSO ile birlikte solist olarak konser veren sanatçı, 2012’de İtalya’da Schlern İnternational Müzik Festivali’ne katıldı.
Sanatçı, Prof. Dora Schwarzberg ile çalışmalarına devam etmekte olup, konserlerinde Cumhurbaşkanlığımızın hediyesi, Antonio Gragnani (1780) keman ile çalmaktadır.


27 Aralık 2012, 20:00

Yuri Bashmet & Rusya Büyük Senfoni Orkestrası











Yuri Bashmet – Rusya Büyük Senfoni Orkestrası
Yuri Bashmet, şef

“Novaya Rossiya” Devlet Senfoni Orkestrası resmi olarak 30 Eylül 1990 tarihinde kuruldu. Dmitry Orlov, Rusya Onur Sanatçısı; orkestranın sanat yönetimeni olarak görevlendirildi. 1993 yılında Devlet Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası adı, Gençlik Senfoni Orkestrası olarak değiştirildi. Baş sanatçı olarak Mark Gorenshtein görevlendirildi. 1994 yılı aralık ayında Devlet Gençlik Senfoni Orkestrası, Eğitim Bakanlığı bünyesinden ayrılarak Kültür Bakanlığı’na geçti. 1995 Şubat ayında orkestranın adı Rusya Devlet Senfoni Orkestrası olarak değişti. Ekim 2002’de yeniden ismi değiştirilerek Federal Devlet Kültür Enstitüsü altında Devlet Senfoni Orkestrası Novoya Rossiya oldu. Yuri Bashmet, sanat direktörü ve baş şef olarak görevlendirildi. 2007 Mart ayında orkestra Rusya Federasyonu hükümetince kabul gördü. 2010 Ocak ayında orkestra Rusya Federasyonu devlet başkanı tarafından ödüllendirildi.

Yuri Bashmet
1953 yılında dünyaya gelen Yuri Bashmet, hiç şüphesiz müzisyen olarak çağdaş müzikte viyolayı öncü enstrümanlardan birisi haline getirdi. 1972 yılında Lvov Özel Müzik Orta Okulu’ndan mezun oldu ve Moskova Konservatuarı’na girdi. Burada Vadim Borisovsky ve Fyodor Druzhinin’den dersler aldı. Henüz öğrenciyken Budapeşte’de düzenlenen uluslararası yarışmalarda 2.lik ödülü, 1976 yılında Münih’te düzenlenen yarışmada ise 1. lik ödülünü kazandı. Müzisyen olarak yetenekleri fark edilen sanatçı, bir Alman gazetesi tarafından ünlü sanatçı David Oistrakh ile karşılaştırıldı. Yuri  Bashmet, pek çok otorite tarafından evrensel olarak saygı gören sanatçılar arasında adlandırılmaya başlandı. Solist olarak aralarında Berlin Filarmoni, Berlin Senfoni, New York Filarmoni, Bavarian Radyo Orkestrası, San Francisco Senfoni, Chicago Senfoni, Boston Senfoni, Viyana Filarmoni ve Fransa Ulusal  Orkestrası’nın da bulunduğu pek çok orkestra ile birlikte sahne aldı. Sanatçı, Alfred Schnittke, Sofia Gubaydulina, Edison Denisov, Mikhail Tariverdiyev, John Tavener, Ghia Kancheli ve Alexander Tchaikovsky gibi çağdaş bestecilerle 50 ‘nin üzerinde çalışmada yer aldı. 1992 yılında Bashmet Moskova Solistleri Oda Grubunu kurdu.  Moskova Konservatuarın’da eğitim gören yetenekli genç sanatçıları gruba dahil etti. 2008 yılında Moskovalı Solistler Bashmet ile birlikte ilk Rus oda grubu olarak Grammy Ödülü kazandı. 2002 den bu yana Bashmet, Yeni Rusya Devlet Oda Orkestrası sanat yönetmeni ve orkestra şefi olarak çalışmaktadır.  Repertuarında Rus müzik ustaları Tchaikovsky, Rachmaninov, Rimsky-Korsakov, Prokofiev ve Shostakovich; Avrupa’dan Bach, Mozart, Beethoven ve Schubert; çağdaş sanatçılar Schnittke, Gubaydulina ve Kancheli yer almaktadır.

Program
Hektor Berlioz Alto ve orkestra icin senfoni “Harold en Italie” op.16 .
Ara
P. Tchaikovsky – Senfoni N 5





Yorumlar