Süreyya Operası - Aralık 2012

3 Aralık 2012 Pazartesi , 18.00








BİR ŞÖLENDİR OPERA: KATYA KABANOVA, L. Janácek İnteraktif anlatı
Cem MANSUR, anlatan

Cem Mansur Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası adını alan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası kurucu şefi ve İngiltere’nin en eski ikinci korosu İpswich Choral Society’nin fahri başkanıdır. Orkestra şefi olarak barok çağdan günümüze kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan repertuvarında alışılmamış ve unutulmuş eserlere yer veren Mansur, bu anlatıda da nadiren sahnelenen bir opera eserini seçti.

Müzik tarihinin özgün bestecilerinden Leoš Janácek, yaşamının sonuna doğru tanıştığı Kamilla Stüsslova’ya olan platonik bağının tetiklemesiyle üstüste birçok başyapıt verdi. Bunlardan biri olan “Katya Kabanova”, müzik tiyatrosu repertuvarının en çarpıcı, duyarlı, müzikal ve teatral unsurların bütünlüğü açısından en etkileyici eserlerinden biri. Rus oyun yazarı Ostrovski’nin “Fırtına” adlı oyunundan uyarlanan opera, küçük bir kasabada geçen bir aile trajedisi, ancak Janácek’in dehası, karakterleri ve ilişkilerini ancak en büyük opera bestecilerinin başarabildiği çok boyutlulukta dile getiriyor. Çek dilinin ritmleri, Janácek’in vokal yazısına yön vererek yepyeni bir dil ortaya çıkarıyor.



9 Aralık 2012 Pazar, 20.00








SEDAT GÜREL & GÜZİN GÜREL SANAT VE BİLİM VAKFI 20. KURULUŞ YILI KONSERİ

Burak BİLGİLİ, bas Esen DEMİRCİ, mezzo soprano
Onur ERTÜR, tenor Nesrin GÖNÜLDAĞ, mezzo soprano
Güneş GÜRLE, bas bariton Kartal KARAGEDİK, bariton  
Gülbin KUNDUZ, soprano Hale SONER, soprano 
Hande SONER, soprano Deniz YETİM, soprano

Yirmi yılı aşkın süredir genç sanatçı ve bilim adamlarına kariyer olanakları sunan ve desteğini eksik etmeyen Sedat Gürel & Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı, yıldönümünü yine gelişimine katkıda bulunduğu sanatçıların katılımıyla kutluyor. On solist opera sanatçısı; Mozart’ın Don Giovanni’sinden Verdi’nin Don Carlos’una, Donizetti’nin Aşk İksiri’nden, Rossini’nin Sevil Barberi’ne kadar birçok ünlü eserden aryalar seslendirecek. Konserde Offenbach, Strauss, Bellini, Delibes, Lehar ve Strauss’un sevilen opera eserlerinden parçalar da dinlenebilecek.

Sedat Gürel & Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı’nın işbirliğiyle...




10 Aralık 2012 Pazartesi, 20.00








ENSEMBLE KHEOPS
Graf MOURJA keman
Marie HALLYNCK çello
Ronald van SPAENDONCK klarnet
Hervé JOULAIN korno
Muhiddin DÜRRÜOĞLU piyano


Program
D. ŞOSTAKOVİÇ Piyanolu Üçlü No.1 Op.8
G. GERSHWIN “Rhapsody in Blue” Klarnet ve Piyano için
(Uyarlayan Arrangement M. Dürrüoğlu)
M. DÜRRÜOĞLU “In Memoriam” (2011) Klarnet, Keman ve Çello için
R. SCHUMANN “Adagio ve Allegro” Korno ve Piyano için
F. SCHRECKER “Der Wind” Klarnet, Keman, Çello, Korno ve Piyano için Beşli

Her biri çalgılarında uluslararası üne sahip sanatçılardan olu?an bir oda müziği grubu olan ‘Ensemble Kheops’, kurulduğu 2006 yılından bu yana değişken geometrisi ile ikili (duo) eserlerden yedililere (septet) kadar çeşitli oluşumlarla, klasik müziğin nadide örneklerinden çağdaş müziğin en çarpıcı yapıtlarına kadar geniş bir yelpazede projeler gerçekleştirmiş ve her defasında çok olumlu kritikler almış, çaldıkları birçok festivale tekrar davet edilmişlerdir.
“Ensemble Kheops”u bu konserde, piyanist ve birçok uluslarası yarışmada ödüllü besteci Muhiddin Dürrüoğlu, Belçikalı ve Eurovision genç müzisyenler yarışması ödüllü çellist Marie Hallynck ve yine Belçikalı ve BBC genç nesil sanatçısı klarnetçi Ronald Van Spaendonck’tan oluşan kurucu üyeleri ile onlara daha sonra katılan “Monte - Carlo Master of Masters Yarışması” 2010 birincisi Rus kemancı Graf Mourja ve kornoda dünyanın en iyi isimlerinden Fransız Hervé Joulain temsil edeceklerdir.
Muhiddin Dürrüoğlu’nu Türk dinleyicisi yakından tanımaktadır. Şu anda Brüksel Kraliyet Konservatuvarı’nda Oda Müziği profesörü olan Dürrüoğlu bu konserde piyanistliğinin yanı sıra besteci olarak da karşımıza çıkacak.





17 Aralık 2012 Pazartesi, 20.00








GÜLŞEN TATU flüt
İBRAHİM YAZICI piyano

Program
J.S. BACH Sonat Sol Minör BWV 1020
W.A. MOZART Sonat Fa Majör K13
F. SCHUBERT “Trockne Blumen” Üzerine Varyasyonlar Mi Minör D 802
C. REINECKE “Undine” Sonatı Op.167
C. DEBUSSY “Prelude a l’apres-midi d’un faune”
F. BORNE Carmen Fantazi

1986 senesinden beri Trossingen Müzik Akademisi’nde Profesör olan Gülşen Tatu, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın da solistlerindendir. Andante Klasik Müzik Dergisi’nin düzenlediği “ Donizetti Klasik Müzik Ödülleri”inde yılın nefesli sazlar dalında en başarılı sanatçısı ödülünü alan Tatu’ya, bu konserde yine aynı ödül sistemide yılın orkestra şefi ödülünü alan çift kariyerli piyanist İbrahim Yazıcı eşlik ediyor. Gülşen Tatu, Prag Devlet Opera Orkestrası’na Carmen Fantazi’yi seslendirmesi için özel olarak dünyaca ünlü opera sanatçısı Eva Randova tarafından davet edilmiş ve büyük yankı uyandırmıştı. Eser, Süreyya Operası’ndaki programında da seslendirilecek.





24 Aralık 2012 Pazartesi, 20.00








BORUSAN QUARTET: ÜÇ BESTECİ ÜÇ PRÖMİYER 
Esen KIVRAK 1. keman
Olgu KIZILAY 2. keman
Efdal ALTUN viyola
Çağ ERÇAĞ viyolonsel

Konserde, Borusan Kültür Sanat tarafından üç Türk bestecisine; Mahir Çetiz, Özkan Manav ve Hasan Uçarsu’ya sipariş edilen üç yapıtın dünya prömiyerleri gerçekleştirilecektir. Böylece, Türkiye’nin çoksesli müzik repertuvarına kazandırılan üç yeni eseri ilk defa Süreyya Operası’nda dinleyeceğiz. 




Yorumlar