Süreyya Operası - Mart 2013

4 Mart Pazartesi, 20.00








“Mucize Çalgı Arp”
Jana Bouskova, arp

Ünlü Çek arp sanatçısı Jana Bouskova 4 Mart’ta Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda… Bouskova Arp Sanatı Derneği (ASD)’nin “Uluslararası Arpistler Türkiye’de” projesi çerçevesinde 4 Mart’ta bir arp resitali vermek üzere İstanbul’a geliyor. Bouskova’nın konseri, ASD ile Süreyya Operası işbirliği çerçevesinde düzenleniyor. Yüzyılın büyük yeteneği olarak gösterilen Jana Bouskova, solist olarak Mstislav Rostropovich, Yuri Bashmet, Patrick Gallois, Maxim Vengerov, Jirí Bárta gibi önemli isimlerle ikili olarak dünyanın seçkin konser platformlarında performanslar gerçekleştirmiştir. Jana Bouskova solo çalışmalarının yanısıra Brüksel Kraliyet Konservatuvarı ve Prag Sahne Sanatları Akademisi dahil olmak üzere üç kurumda eş zamanlı olarak görev almaktadır. Ülkesinin önde gelen on kadını arasında gösterilen Bouskova, Çek Cumhuriyeti’nin en prestijli ödüllerinden Lady Pro Ödülü’ne layık görülen ilk klasik müzik enstrümanı yorumcusudur. Bouskova; oda müziği, solo çalışmalar ve pek çok dünya prömiyerinin de dahil olduğu yirminin üzerinde albüm kaydetmiştir. Arpist, İstanbul’daki ilk konserini Süreyya Sahnesi’nde verecek. Konserde, Bach, Dussek, Tournier, Debussy, Liszt, Paganini, De Falla ve Parish-Alvars’ın çok sevilen arp eserlerini seslendirecek.

Arp Sanatı Derneği’nin işbirliğiyle




6 Mart Çarşamba, 18.00








“Çello Duo, Fuaye Konseri”
Nil Kocamangil, viyolonsel
Agapi Triantafyllidi, piyano

Program
A.A. Saygun Viyolonsel ve Piyano için Sonat Op.12
R. Schumann “Adagio und Allegro” Op.70
S. Rachmaninov Viyolonsel ve Piyano için Sonat Op.19

Türkiye’nin genç ve gelecek vaad eden çellistlerinden Nil Kocamangil, 1989 yılında Istanbul’da doğdu. 2010 yılında Yehudi Menuhin “Live Music Now” vakfının bursiyeri olma hakkını kazanmasından ötürü Almanya’da birçok konser verdi ve vermektedir. Eylül 2012’den itibaren dünyanın en saygın konservatuvarlarından biri olan Fransa’daki Paris Ulusal Konservatuvarı’na Master eğitimi almak üzere seçilen iki kişiden biri olmuştur. Kocamangil’le birlikte çalacak olan Agapi Triantafyllidi 1988 yılında Preveze/Yunanistan’da doğdu. 8 yaşından beri katıldığı çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda gösterdiği başarılar doğrultusunda birincilik ve Grand Pix ödülleri olmak üzere birçok ödül kazandı. Genç piyanist; V. Krainev, E. Virsaladze, D. Bashkirov, V. Lobanov, I. Lazko, I. Pogorelich ve V. Ovchinnikov gibi önemli piyanistlerden; yeteneği ve yorum kalitesi üzerine büyük övgüler almıştır.




11 Mart Pazartesi, 20.00








“Atilla Aldemir – Verda Erman”
Atilla Aldemir, keman/viyola
Verda Erman, piyano

Keman ve viyola alanında kazandığı birçok uluslararası ödülle ismini duyaran Atilla Aldemir için, Ayla Erduran “Atilla sıradışı bir yetenek. Çalışındaki virtüöziteyi tutku, zarafet ve içten müzikalitesiyle bütünleştirebilen ender bir sanatçı” diyor. 14. Johannes Brahms Yarışması keman kategorisinde ikincilik ve iki özel ödül kazanmıştır. Aynı yarışmanın 2008 yılı viyola kategorisinde üçüncülük ve en iyi çağdaş eser yorumu ödülüne layık görülen Aldemir, bu yarışmanın tarihinde beş ödüle sahip tek yarışmacısı ünvanına sahiptir.
Verda Erman, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solist üyesi ve Devlet Sanatçısı’dır. Paris’te Salle Gaveau, Salle Cortot ve Unesco, Tokyo’da Orchard Hall, New York’ta Lincoln Center gibi dünyanın dört bir tarafında sayısız konser vermiş; solist olarak Moskova Radyo Senfoni, Janacek Filarmoni, Oxford Senfoni gibi ünlü orkestralar eşliğinde çalmıştır. Bir çok ülkede ‘masterclass’lar veren piyanist, çok sayıda beynelmilel piyano yarışmasında ve Paris Yüksek Milli Konservatuvarı’nda jüri üyesi olarak bulunmuştur. Yurt dışında yaşayan piyanist bu konserle ilk defa Süreyya dinleyicisiyle buluşacak. Aldemir ve Erman bu konserde Brahms, Beethoven, Franck’ın keman/viyola ve piyano sonatlarını seslendirecekler. Yılın özel önemdeki konserlerinden...



18 Mart Pazartesi, 20.00








“Ayşegül Sarıca, Piyano Resitali”
Ayşegül Sarıca

Program
G.F. Handel Chaconne Sol Majör HWV 435
F. Schubert Wanderer Fantasie D. 760
J. Brahms Altı Piyano Parçası Op. 118
S. Rachmaninov Moments Musicaux Op. 16

İki duayen piyanist, Süreyya Operası’nda peş peşe konser veriyor. Verda Erman’dan bir hafta sonra Ayşegül Sarıca’yı dinleyeceğiz... 1968’ten bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solist kadrosunda yer alan Ayşegül Sarıca’ya 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanı, ayrıca Fransız Kültür Bakanlığı tarafından da “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” nişanı verilmiştir. Sarıca, 1999 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) yüksek lisans ve doktora programında piyano dersleri vermektedir. 2006 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından “Müzik Onur Ödülü”ne layık görülen sanatçı, birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır. Schubert’in ünlü eseri Wanderer Fantasie’nin de yer aldığı yoğun program dikkat çekici!



25 Mart Pazartesi, 20.00








“Viyana Senfoni Yaylı Çalgılar Beşlisi – Pasquale Iannone”

Régis Bringolf keman
Philippe Mesin keman
Lena Fankhauser viyola
Sergio Mastro viyolonsel
Felipe Medina kontrbas
Pasquale Iannone piyano

Program
Hindemith ‘Uçan Hollandalı’ Uvertürü
Mozart La Majör Piyano Konçertosu K 414 No.12
Mozart Do Majör Piyano Konçertosu K 413 No.13
Wagner Albumblätter

Wiener Kammersymphonie/Viyana Senfoni Yaylı Çalgılar Beşlisi, bireysel deneyimlerini bir araya getirerek, Avusturya’nın çeşitli orkestralarından bir araya gelen beş enstrümanist tarafından 2006 yılında kuruldu. Topluluk 2008 yılının Aralık ayında, dünyanın önde gelen prestijli konser salonlarından Viyana Musikverein’da verdiği konserin ardından; birçok Avrupa turnesi gerçekleştirdi. İtalya, İspanya, Kuzey Avrupa, Çin, Yunanistan gibi ülkelerden sonra, 2012’de Brezilya ve Güney Amerika’yı da kapsayan proje ve turnelerine devam eden grup; alışılmamış, yenilikçi, tematik programlara imza atıyor ve idealist bir biçimde ‘yenilik ve geleneği’ birleştiriyor. Kendilerini “dinleyici ile yenilikçi programlar arasındaki ideal bağlantı” olarak gören grup üyeleri, klasik repertuvarın yanı sıra 20. ve 21. yüzyılın en önemli yaylı çalgılar repertuvarlarını da seslendiriyorlar.

Daha önce Türkiye’de Nisan 2009’da Ankara Müzik Festivali’nde, 2011’de de Side Festivali’nde çalan beşli; geçen yıl da Süreyya Operası’nda çok ilgi gören bir konser gerçekleştirmişlerdi. Gruba bu yıl İtalyan piyanist Pasquale Iannone de eşlik edecek.

1987’de Londra ‘Royal College of Music’ten üstün başarı ile mezun olan piyanist Pasquale Iannone, ülkesinin dışında dünyanın pek çok yerinde solist olarak konserler vermektedir. Kaydettiği Cd’ler arasından Çaykovski ve Rahmaninov yorumları İtalya’da 2000 yılının en iyi CD’si seçilmiştir. Iannone, İtalya’da sanat yönetmenliğini yürüttüğü çeşitli festival ve müzik organizasyonlarının yanı sıra, Avrupa’nın çeşitli konservatuvarlarında ders vermektedir.

Kuşkusuz, 2012-2013’ün tam anlamıyla ayrıcalıklı konserlerinden birini sunmaktan onur duyuyoruz.

    Detaylı bilgi için: http://www.sureyyaoperasi.org


Yorumlar