Fulya Sanat - Nisan 2013

3,4,5,8,10,16,23 Nisan 2013












Otello

Birinci Perde
Kent halkı limanda savaştan zaferle dönen Otello’yu karşılar.Eski yaveri Iago ile karısı Desdemona’ya aşık Roderigo dışında herkes çok sevinçlidir. Iago, Roderigo’yu ikna ederek korkunç bir plan hazırlar. Herkes dağıldıktan sonra baş başa kalan Otello ile Desdemona aşklarını ve birbirlerine kavuştukları için duydukları mutluluğu dile getirirler. Iago planının ikinci aşamasına geçer.Cassio’ya, Desdemona’dan bağışlanması için aracılık istemesini
söyler.Desdemona kocasından Cassio için af rica eder. Otello intikam yeminleri eder, Iago da sadık bir dost gibi davranarak onun yanında olduğunu söyler.

İkinci Perde
Desdemona kocasından bir kez daha Cassio’nun affı için ricada bulununca Otello yine başının ağrıdığını ileri sürerek mendiliyle alnını sarmasını ister. Desdemona farklı bir mendil çıkarınca öfkeyle onu yere atar ve öbür mendili sorar, Desdemona’ya hakaretler eder , onu tartaklar. Otello’nun tayin emrini getiren elçi Lodovico heyetiyle birlikte gelir ve Otello’ya tayin mektubunu verir. Yerine Cassio geçecektir. Desdemona yatak odasında Emilia ile dertleşmektedir.
Otello yavaşça odaya girer. Onu Cassio’yu sevmekle suçlar ve bu ihanetinin bedelini hayatıyla ödeyeceğini söyler. Desdemona’nın tüm yeminleri ve yalvarmaları etkisiz kalır ve Otello karısını boğar. Emilia can çekişmekte olan Desdemona’nın yanına koşar. Artık yaşamasının bir anlamı kalmadığını anlayan Otello, hançeri göğsüne saplar, sürünerek Desdemona’nın yanına gelir, elini tutar ve son nefesini verir.




4 Nisan 2013, 20.00









“Film Müzikleri Konseri”
Federica Torbidoni, flüt
Diletta Dell’amore, obua
Giannina Guazzaroni, keman
Cecilia Amadori, viyolonsel
Deborah Vico, piyano

“Federico Fellini' yi Anma Konseri”

Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden Federico Fellini tam yirmi sene evvel aramızdan ayrıldı. Arkasında bıraktığı filmler dünyada belli bir yaş üzerindeki pek çok sinemasever tarafından tekrar tekrar seyredilir. Amarcord, Tatlı Hayat, Sekiz Buçuk, La Strada gibi filmlere karşı duyduğumuz hayranlıkta elbette bu filmlerin müziğini bestelemiş olan Nino Rota’ nın da büyük payı vardır. Federico Fellini’ yi ölümünün yirminci yılında anacağımız, nostalji dolu bu konserde yaşayan efsane Ennio Morricone’ nin dünyaca ünlü filmler için yazdığı müziklerden de bir demet seslendirilecek.
Program
N. Rota Amarcord
N. Rota Casanova
E. Morricone Bir Zamanlar Amerika
N. Rota Tatlı Hayat ( La Dolce Vita )
E. Morricone Mission
N. Rota Cabiria Geceleri
N. Rota Boccaccio ‘70
E. Morricone Cinema Paradiso
N. Rota Leopar ( L.Visconti )
N. Rota Ruhların Giulietta’sı
N. Rota La Strada Süiti
E. Morricone Bir Zamanlar Batıda
N. Rota Sekizbuçuk ( Otto e Mezzo )




11 Nisan 2013, 20.00











Leyla Pınar, Müzik ve Sanat Yönetimi
Ali Pınar, Rejisör
Caner Akgün, Apollo (Bariton)
Dilruba Bilgi, Defne (Soprano)
ve
İstanbul Barok

Apollo ve Daphne (Apollo e Daphne, HWV 122), George Frideric Händel’in bestelediği seküler kantatlardan biridir. Händel eseri İtalya’da uzun süre kaldığı sırada Venedik’te 1709’da bestelemeye başlamış, takip eden sene Kappellmeister olmak üzere Almanya’ya döndüğü Hanover’de tamamlamıştır. Eser Händel’in kariyerinin başlarında bestelenmiş olmasına rağmen sadece bestecinin en iddialı kantatları arasında olmakla beraber gelecekteki başarılı opera besteciliği kariyerini de müjdelemektedir.
Kantatın uvertürü kayıp olduğundan, genelde temsillerde bestecinin başka eserleri uvertür olarak yakıştırılır. Böylelikle eserin süresi yaklaşık 50 dakika sürmektedir.
Zalim ejderha Python’u öldürüp ülkesini zorbalıktan kurtaran Apollo, mağrur bir halde gezmektedir. Öylesine ki Cupidon’un dahi okçuluğunun kendine rakip olamayacağını iddia eder. Derken fark ettiği güzel Daphne aklını başından alır. Abayı yakan Apollo, Daphne’nin lütfunu elde etmek için elinden geleni ardına koymaz. Tabiatıyla itimatsız olan Daphne onu reddeder ve onurunu kaybetmektense ölmeyi tercih ettiğini ifade eder. Bunun üzerine aşkına boyun eğmesi için daha da ısrarcı davranan Apollo, onu tutsak eder. Ümidini yitiren Daphne prangalarından kurtulmak için kendini güzel bir ağaca dönüştürür. Acılar içinde yanan Apollo gözyaşlarının bu ağacın yapraklarını sulayacağını ve dallarının ilerde büyük kahramanları taçlandıracağını ileri
sürer.




12 Nisan 203, 20.00












Lukasz Borowicz, şef
Elina Vahala, keman


Program
S. Moniuszko Ouverture to the Opera “Halka”
M. Bruch Keman Konçertosu
L. V. Beethoven Senfoni No.7




17 Nisan 2013, 20.00











 

Orçun Orçunsel, şef
Sohn Jeung Beum, piyanist
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası


Program
Chopin, Etude op.25 (Resital)
Brahms, Piyano Konçerto No.1 (Sefoni Orkestrası ile Piyano konseri)





18 Nisan 2013, 20.00










Masis Aram Gözbek, şef

Boğaziçi Caz Korosu, yaklaşık 35 kişilik kadrosuyla çağdaş müzikten caza, hatta çok sesli türkü düzenlemelerine kadar uzanan çok geniş bir repertuvara sahip. Türkiye’de birçok değişik projede yer aldıkları gibi, tüm dünyada çeşitli uluslararası etkinliklerde de koroyu izleyebilmek mümkün.  Koro aynı zamanda, INTERKULTUR’un 2012 yılında yayımlamış olduğu dünya sıralamalarında Folklor kategorisinde 1. ve dünya genelinde ise 13. olarak gösteriliyor.
Koro, 2008 yılında Avusturya’da düzenlenmiş olan “Vokal Total” isimli dünya çapındaki en prestijli acappella yarışmasında, pop ve caz kategorilerinde “Gümüş Diploma” ödülüne layık görüldü. 2010’da Çin’de düzenlenen 6. Dünya Koro Olimpiyatları’nda Çağdaş Müzik kategorisinde “Dünya İkincisi”, Oda Korosu ve Caz kategorilerinde ise “Dünya Üçüncüsü” oldu ve üç altın diploma ile  Türkiye’ye döndü.
2011’de ise Avusturya’da düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası’nda, Çağdaş Müzik ve Folklor kategorilerinde “Dünya Şampiyonu”, Karma Korolar kategorisinde ise “Dünya İkincisi” oldu ve şampiyonların yarıştığı “Grand Prix”de ise 2 altın madalya kazanarak toplam 5 altın madalya ile Türkiye’ye döndü. Koro son olarak, 2012 yılında, Amerika’da düzenlenen 7. Dünya Koro Olimpiyatları’nda 3 altın madalya ve Macaristan’da düzenlenen Cantemus 9. Uluslararası Koro Festivali’nde de 1 altın madalya kazandı.




19 Nisan 2013, 20.00












Antonia Pirolli, şef
Alexander Ivashkin, çello


Program
D. Şostakoviç 1. Konçerto
R. Strauss 7 Tül Dansı
R. Strauss Güllü Şövalye





25 Nisan 2013, 20.00












Friedemann Eichhorn, keman
Yelda Özgen, viyolonsel
Jerfi Aji, piyano

Farklı zaman dilimi ve farklı türlerde eserlerin harmanlandığı bu konser sizleri müzikal bir seyahate davet ediyor. İhsan Özgen, L. V. Beethoven, Arvo Pärt ve Astor Piazzolla gibi bestecilerin eserleri ile çağdaş müzik, klasik müzik, tango ve Türk müziği tınıları özenle biraraya geliyor. Dönemler ve coğrafyalar değişse de zamansız müziğin ortak paydasında buluşmaya var mısınız?
Seyahat Anadolu coğrafyasından tınıların çeşitlendiği İhsan Özgen’in son dönemde keman-çello için yazdığı Üç Nefes Üzerine Çeşitlemeler’i ile açılıyor. Büyük üstat Beethoven’ın “Ghost” Triosu ile ilk yarı sonlanıyor. Arvo Pärt’ın Mozart’ın bir piyano sonatının “Adagio” motifi üzerine yazdığı ilahi müzik ile Kuzey Avrupa’ya uzanılıp, son olarak Astor Piazzolla’nin duygu yüklü “Mevsimler”i ile yolculuk Güney Amerika’da sonlanıyor.
Müzisyenler, Yelda Özgen Öztürk’ün Trio “Shuffle” projesi için ilk kez biraraya geliyor. Alman  ekolünün önde gelen kemancılarından Friedemann Eichhorn bu konser ile yine ilk defa İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Jerfi Aji solist ve eğitmen olarak son dönemde dikkat çeken bir piyanist.


Program
İhsan Özgen Üç Nefes Üzerine Çeşitlemeler
L. V. Beethoven “Ghost” Trio, Re Major Op.70, No.1
Ara
Arvo Part Mozart-Andante
A. Piazzolla Buenos Aires’te Dört Mevsim




26 Nisan 2013, 20.00












“Çocuk Bayramı Konseri”
Antonio Piroli, şef
Gökçen Koray, koro şefi
İDSO Çocuk Korosu

Yorumlar