Bir Konser Yazısı - Beethoven Festivali 2013


Bir Konser Yazısı
21 Aralık 2013 akşamı, Beethoven Festivali’nin kapanışı için Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaydık. Borusan Kültür Sanat’ın iki yılda bir düzenlediği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası & Fazıl Say Festivali ile dönüşümlü olarak düzenleyeceği fesitivalin bu yılki teması  Ludwig Van Beethoven  idi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 15. Yılı sebebiyle de bu tema ayrı bir anlam taşıyor.

Ruth Ziesak - Soprano
Daniela Lehner - Mezzosoprano


Şef Sascha Goetzel yönetiminde dört gün süren festivale konuk olan isimler; keman virtüözü Christian Tetzlaff, piyanist Alexei Volodin idi. Ayrıca Zeynep Tanbay’ın Beethoven’ın Yaylı Çalgılar Dörtlüleri üzerine yazdığı koreografini yaptığı son yapıtı “Symbiosis”in dünya prömiyeri gerçekleşti.
Kapanış gecesi’nin konukları ise Alois Glassner yönetiminde Salzburg Bach Korosu, soprano Ruth Ziesak, mezzosoprano Daniela Lehner, tenor Richard Croft ve bas David Soar’ın katılamaması sebebiyle yerini alan Jacques-Greg Belobo idi.

Richard Croft - Tenor

Jacques-Greg Belobo












Beethoven’ın nadir seslendirilen eseri “Missa Solemnis”e katılım büyüktü.

BİFO & Sascha Goetzel ve solistler
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı
(Fotoğraf: Seray Yücel)

Ludwig Van Beethoven
Missa Solemnis, Re Majör, Op.123
Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus
Agnus Dei

2 flüt, 2 obua, 2 klarinet, 2 fagot ve kontr fagot,  4 korno, 2 trompet,  3 trombon, timpani, org, yaylılar, dört sesli koro ve soprano, alto, tenor, bas solistleri için yazılmıştır.


Beethoven, Missa Solemnis’i Avusturya Arşidükü Rudolf’a adamıştır.
Arşidük, Beethoven’den uzun yıllar teori, kompozisyon ve piyano dersleri almıştır.

Beethoven, 3. ve 5. Piyano Konçertolarını, Arşidük Triosunu, Grosse Fugue’ünü ve Hammerklavier Sonat’ını da Arşidük’e adamıştır.

Missa Solemnis notası’nın üzerinde “Von herzen, möge es wieder, zu herzen gehen!” ( Kalpten gelen, yine kalbe dönsün” yazmaktadır. Missa Solemnis’in İngilizce çevirisi için http://www.sfbach.org/text-missa-solemnis-op-123


Eserin yazımı 5 yıl sürmüştür. 1823’te biten eserin ilk kısmi seslendirilişi (Kyrie, Credo, Agnus Dei) 1824 yılında olmuştur. Aynı konserde Uvertür Op.124 “Die Weihe des Hauses” ve Op.125 9. Senfoni de seslendirilmiştir. Eserin ilk seslendirilişi ise Beethoven'ın ölümünden sonra olmuştur.

Borusan Kültür Sanat’a dolu dolu ve özenle seçilmiş programlar için teşekkür eder, festivallerin uzun yıllar sürmesini dileriz!

Seray Yücel


Yorumlar