Bir Resital Yazısı: Rudolf Buchbinder'le Beethoven'in Tüm Piyano Sonatları - Mart 2014




“Rudolf Buchbinder’le Tüm Beethoven Piyano Sonatları”nın son iki konseri olan 22 Mart Cumartesi ve 23 Mart Pazar akşamlarında Süreyya Operası’ndaydık. Daha önce bütün dünyada 40’ın üzerinde “Beethoven’in 32 Piyano Sonatı”nı çalmış olan Buchbinder’in performansı olağanüstüydü. Sonatları neredeyse hiç ara vermeden çalması oldukça şaşırtıcıydı. Üstün bir tekniğe, yüksek bir kondisyona, rengârenk tınılara ve mütevazı bir duruşa sahip olan Buchbinder, izleyenleri derinden etkiledi. Cumartesi akşamı yine Beethoven’den bir “Bagatelle” ile Pazar akşamı ise “Moonlight Sonatı”nın 3. Bölümü ile bis yaptı.


Bizlere hem “Beethoven Festivali” hem “Borusan Quartet ile Beethoven Yaylı Çalgılar Dörtlüleri” hem de “Rudolf Buchbinder’le Tüm Beethoven Piyano Sonatları” ile harika bir Beethoven sezonu yaşatan Borusan Sanat’a teşekkürler!


22 Mart Cumartesi, Süreyya Operası, 20.30
Beethoven Piyano Sonatları -VI
11. Piyano Sonatı, Si bemol Majör, op. 22
20. Piyano Sonatı, Sol Majör, op. 49/2
8. Piyano Sonatı, Do minör, op. 13, “Patetik”
25, Piyano Sonatı, Sol Majör, op. 79
21. Piyano Sonatı, Do Majör, op. 53, “Waldstein”

23 Mart 2014, Süreyya Operası, 20.30
Beethoven Piyano Sonatları -VII
30. Piyano Sonatı, Mi Majör, op. 109
31. Piyano Sonatı, La bemol Majör, op. 110
32. Piyano Sonatı Do minör, op. 111

Rudolf Buchbinder
Günümüzün tartışmasız en önemli piyanistlerinden biri olan Rudolf Buchbinder, dünyanın en saygın orkestraları ve şefleri eşliğinde verdiği konserler, festivallere aldığı davetler ve resitalleriyle parıltılı kariyerini sürdürüyor. Yüzü aşkın kaydıyla birçok müzik ödülünün de sahibi olan sanatçı şimdilerde ise zoru tercih ederek, konser kayıtlarına odaklanmış durumda. Bunlar arasında sanatçının, Nikolaus Harnoncourt yönetimindeki Amsterdam Kraliyet Concertgebouw Orkestrası ile kaydettiği Brahms piyano konçertoları, piyanist ve şef olarak Viyana Filarmoni Orkestrası ile kaydettiği Mozart piyano konçertoları ve Zubin Mehta yönetimindeki İsrail Filarmoni Orkestrası ile kaydettiği Brahms piyano konçertoları, eleştirmenlerin büyük beğenisini kazandı. 2011 Mayıs’ında yine şef ve piyanist olarak Viyana Filarmoni Orkestrası ile canlı kaydettiği Beethoven piyano konçertolarının DVD’si, sanatçının olağanüstü bir Beethoven yorumcusu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Seray Yücel, Jerfi Aji
3 Mart 2014 akşamı Süreyya Operası’ndaki resitaliyle herkesi etkilemiş olan piyanist Jerfi Aji de oradaydı.


Pazar akşamı CD’lerini imzalayan Buchbinder’e “Beethoven / The Piano Sonatas” albümü imzalatmayı ihmal etmedik.



10 Nisan 2014 akşamı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Beethoven’in 3. Piyano Konçertosunu çalacak olan Rudolf Buchbinder’i kaçırmayın!

Seray Yücel

Yorumlar