KÖROĞLU
Sütlüce Kongre Merkezi
23 Temmuz 2010,Saat 20:00
Opera / 3 Perde, 5 Tablo
Libretto
M.S. Ordubadi ve G. İsmailov
Türkçeye çeviren
E. Neimetzade
Orkestra Şefi
Prof. Rauf Abdullayev( Azerbaycan)
Sahneye Koyan
Prof. Dr. Eflatun Neimetzade (Azerbaycan)
Dekor
Savaş Camgöz (Türkiye)
Baş Koro Şefi
Elnara Kerimova (Azerbaycan)
Koro Şefi
Yerjan Dautov (Kazakistan)
Koreograf
Mehmet Balkan (Türkiye)
ÜZEYİR HACIBEYOV
Azeri Sovyet besteci. Bilim adamı, yazar, tercüman, orkestra şefi olarak tanınan Üzeyir Hacıbeyov, doğu’daki opera´nın ilk yaratıcısıdır. İyi bir muzik alimi olan Üzeyir Hacıbeyov, Azerbaycan’da müzikbilimi’nin esasını koymuştur.
Üzeyir Hacıbeyov Azerbaycan halk edebiyatını ve müziğini Klasik Batı müziği ile birleştirerek klasik müziğin halk arasında sevilmesini sağlamıştır. Bu şekilde batı kaynaklı klasik müziğin Azerbaycan kültüründe kendine özgü bir yeri olmuştur.
Besteci Hacıbeyov'un eserleri arasında, Azerbaycan Milli Marşı da bulunmaktadır. Besteci, 1948 yılında öldü.
Hazırlanış ve sahnelenmeleri
Opera’nın konusu’nun çekirdeğini Türkçe konuşulan ülkelerde, yani Anadolu, Kafkasya, Orta Asya ve İran'da geniş olarak yayılmış olan Köroğlu halk destanı oluşturur. Üzeyir Hacıbeyov bu halk destanının o zamanki Sovyet-Azerbaycanı içinde iyi bilinen versiyonu geliştirmeye karar verip 1932-1936 döneminde operayı yazmıştır. Opera eseri librettosu şair "Mammad Sayid Ordubadi"nin yazmış olduğu nazim eserden uyarlayarak libretist Habib İsmailov ve besteci Üzeyir Hacıbeyov tarafından yazılmıştır.
Bestelenen opera 1937'de Bakü’de "Azerbaycan Opera ve Balet Tiyatrosu"'nda prömiyer için sahnelenmiştir. Bu sahnelenmede yapımcı: "Hidayetzade", direktör: " Üzeyir Hacıbeyov" ve E.Hasanov ve mizansenleri hazırlayan R.Mustafayev olmuştur.
Bu eser Sovyet Rusya içinde (1943'te Rusça olarak, 1959, 1975) Bakü, Azerbaycan'da sahnelenmiştir. Azerbaycan milli tiyatrosu olan AOBT, Tiflis, Kiev, S.Petersburg ve İran Tebriz'de misafir tiyatro olarak temsiller vermistir. Ayrıca çeşitli Sovyet cumhuriyeti dillerine çevrilmiş ve o cumhuriyetlerde sahnelenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder