Toros Can, piyano
Yurtdışındaki başarılarıyla ününü Türkiye sınırlarının ötesine çoktan taşımış olan Toros Can, iki Diapason d’Or, beş Diapason, CHOC, “ffff” ve Coup de Coeur gibi prestijli ödüllerin sahibi bir virtüöz. Le Figaro gazetesinin “Kontrollü bir tutku, orantılı bir şiirsellik, hatasız bir ustalık. Ama her şeyden önce bir müzisyen...” sözleriyle övdüğü sanatçı, bugüne kadar Türkiye, Fransa, ABD, İngiltere, Hollanda, İtalya, Almanya ve daha birçok ülkede konserler verdi, saygın festival ve etkinliklere davet aldı. Özellikle 20. yüzyıl bestecilerinin piyano için yazdığı yapıtlardaki ustalığıyla öne çıkan sanatçının Ligeti CD’si, Le Nouvel Observateur tarafından sıra dışı bir kayıt olarak nitelendirilmişti. Onun çağdaş müzikteki ustalığını bilenler için 17. yüzyılın ünlü İngiliz bestecisi Henry Purcell’dan 20. yüzyıl bestecisi Philippe Manoury’ye uzanan bu konser yepyeni bir deneyim olacak.
H. Purcell: Süit No. 4, La minör, Z.663
H. Purcell: Ground, Do minör, Z.D221
H. Purcell: Süit No. 7, Re minör, Z.668
P. Manoury: Sonat, “La Ville” (“Şehir”)
Golden Horn Brass Quartet
Yurtdışında hayli yaygın olan bakır nefesli çalgılar topluluklarının Türkiye’deki en iyi temsilcilerinden olan Golden Horn Brass Quartet, enstrümanlarını konserler aracılığıyla daha yaygın ve popüler hale getirmek için müzik yolculuğuna 2004’te başladı. Hepsi klasik batı müziği eğitimi almış ve Bilkent Senfoni, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve MSGSÜ Devlet Konservatuarı’nda görev yapan sanatçılar, klasik, caz, pop, Anadolu ezgileri kendi üslubu ile birleştirdiği, ülkemiz ve dünya kültürlerinin müzikal sentezini oluşturan geniş bir repertuara sahip. Yurtiçinde birçok konser veren topluluğun Müzik Evi konseri, büyük barok ustası Händel’den Henri Mancini’ye uğrayan ve oradan efsane Beatles’a uzanan bir zamanlar ve türler birleşimi.
M. Kingston (düz.): Russian fantasy
S. Scheidt: Galliard battaglia
G.F. Händel: hornpipe from Water Music No 5
W.A. Mozart: Turkish Rondo
M. Rodriguez: La Cumparsita
Anonim (düz.): Rhumba-tango
D. Claman: Canadian Hockey Night
J. Offenbach: Can Can
Beatles: Yesterday
A.C. Jobim: Girl from Ipanema
H. Mancini: Pink Panther
Beatles: Hey Jude
Anonim: Nihavend Longa
“Gelenek ve Günümüz”
Çello ve Piyano: Metin Ülkü & Pawel Frejdlich
Pawel Frejdlich viyolonsel
Metin Ülkü piyano ve konuşmacı
Metin Ülkü piyano ve konuşmacı
F. Schubert: Arpeggione ve Piyano için Sonat (viyolonsel ve piyano)
C. Franck: La Majör Sonat (viyolonsel ve piyano)
Ö. Manav: Üç Türkü (viyolonsel ve piyano)
Polonyalı Pawel Frejdlich ve Metin Ülkü, alanlarında başarı sahibi ve yoğun etkinlik göstermiş iki sanatçı. Çellist ve şef olan Frejdlich Varşova’da ülkesinin saygın müzisyenleriyle çalışmış ve Chopin Trio’yla 1986’dan bu yana verdiği konserlerle dünyanın dört bir yanına enstrümanını taşımış, bol kayıtlı, bol performanslı bir sanatçı. Piyanoya on yaşında İstanbul’da konservatuarda başlayan ve yurtdışındaki başarı dolu eğitimine tamamladıktan sonra MSGSÜ Devlet Konservatuarı’na gelen Metin Ülkü de eğitimciliğiyle öne çıkan ve Türk bestecilerin yapıtlarından hazırladığı CD’lerle dağarcığa katkıda bulunan bir sanatçı. İki sanatçıyı bir araya getiren bu konser adının işaret ettiği gibi Bach’tan Özkan Manav’a uzanan dört yüz yıllık bir dönemin içinden çello ve piyano için yazılmış ve repertuarın köşetaşı olmuş yapıtlar içeriyor.
Yorumlar
Yorum Gönder