Cemal Reşit Rey Konser Salonu - Nisan 2011


02 Nisan 2011, 20:00

"Emerson Yaylı Çalgılar Dörtlüsü"
Eugene DRUCKER, keman
Philip SETZER, keman
Lawrence DUTTON, viyola
David FINCKEL, viyolonsel


Emerson Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün otuz yılık tarihi, başarılarla doludur. Topluluk, 1987’den beri Deutche Grammophon ile otuzun üzerinde kayıt yapmış, dokuz Grammy, üç Gramophone ve Avery Fisher ödülü kazanmıştır. Topluluk, 1976’da kurulduğundan beri aynı enerji ve başarı çizgisi ile çalışmalarını sürdürmektedir.



Program

Felix Menselssohn  (1809 – 1847)
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü,  no.5, Mi Bemol Majör, Op.44 / 3
Dimitri Shostakovitch(1906 – 1975)
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, No.8, Do minör, Op.110
Ludwig van Beethoven   (1770 – 1827)
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, No. 14, Do Diyez minör, Op.131





05 Nisan 2011. 20:00
"Milli Reasürans Oda Orkestrası"

Çoğu solistlik kariyerlerini devam ettirmekte olan sanatçılardan oluştuğu Milli Reasürans Oda Orkestrası 1996 yılında kuruldu. İlk konserini 10 Nisan 1996 tarihinde İngiliz Şef Howard Griffiths yönetiminde veren Milli Reasürans Oda Orkestrası, kuruluşundan itibaren yurt içi ve yurt dışından katılan tanınmış şef ve solistlerle birçok başarılı konsere de imza attı.

Hakan Şensoy, şef
Davide Formisano, flüt
Bülent Evcil, flüt

Program

Giulio Briccialdi Venedik Karnavalı
Solist: Bülent Evcil
Severio Mercadante Op.57 Mi minör Flüt Konçertosu
Solist: Davide Formisano
Domenico Cimarosa Sol Majör 2 Flüt Konçertosu
Ara
Nikolay Rimsky Korsakov Op.35 Şehrazat Senfonik Süit






14 Nisan 2011, 20:00
Philippe Entremont “Piyano Resitali”

Henüz 18 yaşındayken New York’taki Carnegie Hall’da Jolivet’s Piano Concerto ve Liszt’s Piano Concerto No.1 eserlerini üstün bir performans ile yorumlayarak uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Philippe Entremont, müzisyen olan Fransız bir ailenin çocuğu olarak 1934 yılında dünyaya geldi. Henüz 6 yaşındayken annesinden piyano dersleri alarak müzik yaşamına adım atan ‘Şef’, Paris’te Marguerite Long ile çalıştı ve National Conservatoire’ye kaydoldu. Vienna Chamber Orchestra’nın yaklaşık 30 yıl Müzik Direktörlüğü’nü ve Orkestra Şefliği’ni yapan Entremont, şu anda Vienna Chamber Orchestra’nın Conductor Laureate for Life payesini elinde bulundurmaktadır. 2002 yılında China Shanghai Broadcasting Symphono Orchestra’nın ‘Principal Conductor’ı olma payesini almış olan; durmak, yorulmak bilmeyen Entremont, 2005-2006 sezonunda hem piyanist hem şef olarak Munich Symphony Orchestra ile birlikte ABD turnesine çıkmıştır. 2008 yılı Pekin Olimpiyat Oyunları’nda dünya çapındaki 10 piyanistin seçildiği Piano Extravaganza of the Century’de sahne alan Entremont, 2010-2011 ve 2011-2012 sezonunda Munich Symphony Orchestra, the Israel Festival Orchestra, the Deutsche Staatsphiharmonie ve The Shenzhen Symphony Orchestra ile dünyanın en önemli salonlarında sanatını icraya devam ediyor olacak.






15 Nisan 2011, 20:00
Michael Nyman

Michael Nyman, İngiliz “minimalist müzik” bestecisi, piyanist, müzikolog, yazar, yapımcı, senarist, şef; özetle sanat insanı. Kendisine atfedilen “Renaissance Man” deyimini kabul etmeyecek kadar alçak gönüllü olsa da, durmak bilmeyen yaratıcılığı ve çok boyutlu sanat anlayışı Nyman’ı dönemimizin en büyüleyici ve etkileyici kültür ikonlarından biri haline getirmiştir. Nyman, müzik dünyasında 1960’ larda “minimalizm” terimini icat ederek adını duyurmaya başladı. Henüz yirmili yaşlarında Birtwistle’ in 1969 yılında sahnelenen operası “Down By The Green wood Side”ın oratoryosunu besteleyerek müzik hayatındaki önemli başarılarından birini elde etmiştir. 1976 yılında kurduğu kendi grubu The Campiello Band, Nyman’ın tüm yaratıcılığını kullanarak 30 yıl boyunca yaptığı yeni denemeler ve ortaya çıkan kompozisyonlar bakımından önemli bir laboratuar niteliğindedir. Jane Campion’ un 1993 yapımı filmi The Piano’nun film müziklerini yapması ve bu albümün dünyada 3 milyonun üzerinde satış yapması Nyman’ın müzikleriyle fark yarattığını tescillemiştir. Nyman’in eserleri birçok farklı senfoni orkestrası, koro, kuartettarafından da yorumlanmıştır. Nyman, ayrıca dünyanın önde gelen koreografları için de eserler bestelemiştir. Bu konserde Michael Nyman, çok yönlü ve yaratıcı sanat anlayışıyla seyircileri müziğin büyüsüne sürükleyecektir.





19 Nisan 2011, 20:00

“Ayla Erduran ve Dostları”

Ayla Erduran, keman
İstanbul’da dünyaya gelen sanatçı, önce annesiyle kemana başlamış, dört yaşında Karl Berger’in öğrencisi olmuştur. 1946-51 yılları arasında Paris Ulusal Konservatuvarı’nda Benedetti ve Benvenuti ile eğitim görerek keman bölümünden mezun olan Ayla Erduran, 1951-1955 arasında A.B.D.’de Ivan Galamian ve Zino Francescatti ile özel olarak çalışmış, Amerika’daki ilk konserini Newark’ta, Thomas Schermann yönetimindeki orkestrayla vermiştir. 1970’de Hollanda’da Beethoven Ödülü’nü kazanan sanatçı, 1971’de T.C. Devlet Sanatçısı seçilmiştir.

Alexander Rudin, çello
Kendi neslinin en parlak, en özgün ve en karizmatik icracılarından biri olan Alexander Rudin, dünyaca tanınmış bir viyolonselci, şef, piyanist, öğretmen, tarihi müzik araştırmacısı ve oda müziği eserleri düzenlemecisidir. Devlet Ödülü ve Moskova Belediye Başkanlığı Ödülü’nü kazanmış olan Rudin, Rusya Halk Sanatçısı unvanını taşımakta, Moskova Konservatuvarı’nda profesör olarak çalışmakta ve Müzikal Buluşmalar Yardım Fonu’nun başkanlığını yürütmektedir.

Jeremy Menuhin, piyano
Jeremy Menuhin, yükselişini, 1984 yılında Genç Sanatçılar Piyano Yarışması’nı kazanarak ve devam eden süreçte Berlin Filarmoni ile verdiği konserlerle gerçekleştirdi. Washington Kennedy Center’da, Berlin Filarmoni’de, Amsterdam Concertgebouw’da ve Paris Salle Pleyel’de düzenli resitaller verdi. Jeremy Menuhin, aynı zamanda İsviçre’deki Menuhin Akademi’nin direktörlüğü görevini yürütmektedir.

 

Program

W. A. Mozart
Piyanolu Trio, Do Majör, K. 548
Jeremy Menuhin / piyano
Sasha Rozhdestvensky / keman
Alexander Rudin / çello

G. Faure
Piyanolu Quartet, Do minör, No. 1, keman, viyola, çello ve piyano için
Jeremy Menuhin / piyano
Sasha Rozhdestvensky / keman
Atilla Aldemir / viyola
Alexander Rudin / çello
Ara
R. Schumann
Piyanolu Quintet, Mi Bemol Majör
Jeremy Menuhin / piyano
Ayla Erduran / keman
Sasha Rozhdestvensky / keman
Atilla Aldemir / viyola
Alexander Rudin / çello





21 Nisan 2011, 20:00
Sohbet: 20.00, Konser: 20.30
Akbank Oda Orkestrası
"Rokoko: Yeni bir Zerafet"

Cem Mansur, şef
Natalia Gutman, viyolonsel

Program

J. C. Bach (1735-1782) İki orkestra için Senfoni, Mi majör

J. Haydn (1732-1809)  Do Majör Viyolonsel Konçertosu

P.İ. Çaykovski (1840-1893) Rokoko Çeşitlemeleri (viyolonsel ve orkestra)

M. Ravel (1875-1937) Couperain’in Mezarı






Yorumlar